Funktionsnedsättning berör oss alla

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Anna Bergholtz och hennes ledarhund Djurgården 2023. Anna står utomhus på en grusväg med vatten och gröna träd i bakgrunden. Hon har på sig en grön jacka, vit tröja, svarta byxor och låga sommarskor. I ena handen håller hon en vit käpp. Med andra handen håller hon i sin ledarhund, en ljus labrador.

Bild: Anna med sin ledarhund Chanti på Djurgården.

Har du tänkt på att funktionsnedsättning är något som berör oss alla? Nej blir kanske ditt svar. Nej eftersom du inte har en funktionsnedsättning själv. Men även om du inte har egen erfarenhet av funktionsnedsättning så skulle jag säga att det är precis just så. Funktionsnedsättning berör oss alla. Men varför undrar du kanske nu? 

Enligt SCB så är det 36% av befolkningen i Sverige som har någon form av funktionsnedsättning, alltså en nedsättning i den fysiska, psykiska eller kognitiva funktionsförmågan. Med andra ord har du sannolikt redan mött och kommer att möta personer med olika funktionsnedsättningar i din vardag. I din vardag där du kanske möter kunder, medlemmar, patienter eller medmänniskor.

36% är en stor siffra. Räknar vi in anhöriga till dessa 36% som exempelvis familj, vänner, arbetskamrater och klasskompisar så är det förstås självklart att frågor om funktionsnedsättning och inkludering är smart att ha kunskap om. 

Osynliga funktionsnedsättningar

Bra att veta är att de flesta funktionsnedsättningarna inte syns. Osynliga funktionsnedsättningar kan bland annat vara neuropsykiatriska diagnoser, dyslexi och allergi. Och visste du att 1,5 miljoner har en hörselnedsättning i Sverige. Det är alltså högst troligt att du möter någon med nedsatt hörsel på arbetet, i mataffären eller hos vännerna på en fest. Då kan det vara bra att veta att det är viktigt att rikta ansiktet mot personen ifråga. På så vis blir det enklare för personen med nedsatt hörsel att höra vad du säger genom att läsa av dina läppar. Du når dessutom fram med det du vill säga och samtalet kan fortsätta.

Här kan du läsa och lära mer om hörselnedsättning:

Tips från Johan Hammarström – pilot med hörselnedsättning

Många får en funktionsnedsättning

Ytterligare en sak att tänka på är att många människor förr eller senare får en funktionsnedsättning. Så även om du inte har en funktionsnedsättning idag så blir det kanske så i framtiden. Och finns det mer kunskap om funktionsnedsättning i samhället då, kommer det att göra livet enklare för dig. Att om du exempelvis får en synnedsättning och ska handla mat, så kommer det underlätta om butiksbiträdet vet vad en vit käpp innebär, och erbjuder dig hjälp att hitta matvarorna. Eller om du ska gå en kurs, tänk så skönt att veta att arrangören har koll och vet hur de ska inkludera dig.

Här kan du läsa och lära mer om inkluderande workshops med Lars Karlström

Jag minns när jag själv förlorat synen och skulle söka en journalistutbildning. Vi skulle genomgå olika tester. Ett moment var att skriva en text utifrån en nyhetsbild. Hm… hur gör man det när man inte kan se bilden? Som tur var kom läraren snabbt med en lösning. ”Du får ett radioinslag. Lyssna och skriv din text utifrån ljudet istället”. Att jag skulle delta var självklart och med kunskap och lösningar kommer man långt.

Vinster med inkludering

Att funktionsnedsättning berör oss alla råder det ingen tvekan om. Vi har dessutom lagar som ställer krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. I Sverige har vi också skrivit på FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Dessutom vet vi att inkludering och tillgänglighet resulterar i finfina vinster, som ökad lönsamhet och känslan av att vara delaktig och värdefull. Det blir också betydligt mer hållbart om vi tar tillvara på allas kompetenser och perspektiv. 

Ja det finns otaliga vinster som säkert en majoritet av oss tycker om och gärna bidrar till.

Att vilja inkludera alla oavsett funktionsförmåga kan handla om allt från mänskliga rättigheter, goda värderingar till hållbarhet, affärsnytta och lönsamhet. Även om du kanske inte själv bryr dig om alla delar, är det bra att vara medveten om att allt fler människor ställer krav på inkludering och hållbarhet. Inte minst den yngre generationen, vår framtid. Vill du hänga med i den tid som råder så är det förstås klokt att ha kunskap om hur man inkluderar personer med funktionsnedsättning. Återigen – funktionsnedsättning berör oss alla.

Vill du lära dig mer om olika funktionsnedsättningar, få en ökad kunskap om inkludering och tillgänglighet. Hör av dig till oss på Unique Power.

E-post: [email protected]

Text: Anna Bergholtz, grundare Unique Power