För att inkludera alla behöver vi förstå vad funkofobi är och öka kunskapen. Hur kan funkofobi se ut? Vad kan konsekvenserna bli? Är det skillnad om du har en synlig eller osynlig funktionsnedsättning? Och hur gör vi för att förebygga och stoppa funkofobin?
2015 kom ordet funkofobi in i Svenska akademins ordlista, men är i sig inget nytt utan har förekommit så länge personer med normbrytande funktionalitet funnits- det vill säga alltid! Funkofobi är ett samlingsnamn som belyser fördomar om, särbehandling och exkludering av personer med funktionsnedsättning. Funkofobi kan exempelvis förekomma i skolan, på arbetsplatsen, i media, reklam och inom politiken. Med andra ord är funkofobi något vi alla behöver ha kännedom om då det kan finnas överallt.
I detta kostnadsfria digitala samtal pratar vi funkofobi med vår eminenta panel. Alla med egna erfarenheter av att ha funktionsnedsättning och möta funkofobi.
Möt vår panel
Fatmir Seremeti
Fatmir är en paralympisk idrottare, föreläsare och influenser med nästan 100 000 följare på sociala medier. Han utsågs nyligen till Årets förebild på Parasportgalan.
Fatmir kom som flykting till Sverige som 9-åring och förlorade synen i tonåren.
Jenny Ström
Jenny har över 20 års erfarenhet som konsult och föreläsare inom neuropsykiatri (NPF – neuropsykiatrisk funktionsnedsättning). Hon är ordförande för Attention Gotland och har själv diagnoserna adhd och Asperger syndrom.
Oscar Sjökvist
Oscar är förbundsordförande för Unga rörelsehindrade, som nyligen varit involverad i projektet Stoppa funkofobin. Han har bakgrund i olika ungdomsorganisationer som kommunalt ungdomsråd och politiskt ungdomsförbund och är styrelseledamot i Nuft (Nätverket unga för tillgänglighet).
Oscar har en ryggmärgsskada sedan födseln som gör att han använder rullstol.
Ida Hansson
Ida är ordförande för Unga Hörselskadade. Hon jobbar heltid med funktionshinderpolitik som ombudsman på Funktionsrätt Göteborg.
Ida har en medfödd dubbelsidig hörselnedsättning och har använt hörapparater hela livet. Hon är tvåspråkig och kunde teckenspråk innan hon lärde sig tala.
Tidpunkt och anmälan
Du deltar genom att anmäla dig, och får då en länk till zoom. Du behöver inte ha din video på utan kan i lugn och ro ta del av samtalet var än du befinner dig. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor i chatten.
När: 24 maj 2024, kl 8:30-9:15.
Var: På Zoom. Möteslänk skickas ut senast dagen före.
Obs! Vi öppnar mötesrummet kl. 8:25.
Tillgänglighet: Samtalet kommer att textas i samarbete med företaget Svensk Skrivtolkning.
Anmäl dig genom att fylla i vårt formulär
Obs! Antalet deltagare är begränsat och först till kvarn gäller. Vi vill ha din anmälan senast 23 maj kl. 12.00.
Har du några frågor kan du mejla oss på:
Varmt välkommen!
Hälsar Unique Power