Ledarhunden blev min mentala ventil och mitt livs ankare

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Fatmir står ute på ett torg nedanför Turning Torso i Malmö. Han håller i två svarta ledarhundar i varsitt koppel. Fatmir har kort brunt hår och skägg samt är klädd i svart jacka, blå jeans och vita sneakers.

Vilken betydelse har en ledarhund och vad kan du tänka på när du möter ett ledarhundsekipagé? Idag är det ledarhundens dag och här delar föreläsaren och influensern Fatmir Seremeti med sig av tips och erfarenheter som ledarhundsförare.

När Gibson, en labrador av den större modellen med hjärta som kunde tävla med Godzilla i storlek, intog mitt liv 2014, var det som att vinna tillbaka en slant i syn-lotteriet. Hans ögon kunde smälta isberg, vilket ofta ledde till att folk gav honom vad han ville ha – även saker han absolut inte behövde.

Med Gibson vid min sida kände jag mig för första gången på länge verkligen fri. Vi kunde susa fram i vilket tempo som helst och när som helst, vilket för en frihetstörstande själ var rena drömmen. Han var alltid redo att ge sig ut och utforska från punkt A till punkt B – även om B bara var runt hörnet för att sniffa på en särskilt intressant lyktstolpe.

När det var dags för Gibson att pensioneras och ta det lugnt, var jag överlycklig att min sambo Susanne ville adoptera honom. Det innebar att jag kunde behålla min bästa vän i mitt liv, samtidigt som jag kunde leta efter en ny ledarhund som kunde ta över stafettpinnen.

Dessa fyrbenta hjältar har inte bara gjort mig mer självständig och fri, de har också varit livräddare för min mentala hälsa. Tack vare dem slipper jag vänta på en färdtjänst som kanske dyker upp, kanske inte, eller som kommer en timme för sent. Jag slipper också invänta att någon vän eller partner ska ha tid att ta en promenad med mig. 

Inga fler känslor av att vara ett besvär; jag selar på min ledarhund och tillsammans tar vi världen med storm, två glada själar på frihetens vingar.

Fatmirs tips i mötet med en ledarhund

Men, kära samhälle, jag har några önskemål för att min nya hjälte på fyra tassar, Comet ska kunna göra sitt jobb effektivt. 

Det är enkla, men ack så viktiga saker.

  1. Även om det är frestande att hälsa på min ledarhund – och ja, jag vet att de är ursöta – snälla, distrahera honom inte. Inte ens när han inte bär sin arbetsutrustning. Fråga mig först, och kan du inte få ett ja, acceptera ett nej med värdighet.

    Varje distraktion kan skapa problem för oss.
  2. Och så en sista viktig sak: Ledarhundar har rätt att vara överallt. Att neka oss tillträde kan vara mer än bara ett irriterande hinder – det kan faktiskt räknas som diskriminering. Så nästa gång du ser oss, ge oss ett leende (men spara klapparna till en annan hund) och låt oss vara. Vi har viktiga saker för oss!

Text: Fatmir Seremeti, Föreläsare, Influencer och paralympier.

Fatmir är en av våra konsulter och ett tips är att boka hans föreläsning ”Från mörker till framgång”. Häng med på en gripande föreläsning om hans resa från att ha förlorat synen till att bli en paralympisk idrottare, inspirerande talare och en framträdande influenser med nästan 100.000 följare på sociala medier.
Genom sin föreläsning erbjuder Fatmir verkliga insikter i att övervinna motgångar och betydelsen av teamwork, ledarskap och målsättning – med målet att utrusta deltagarna med verktyg för både personlig och professionell utveckling.

Läs mer om föreläsningen Från mörker till framgång här