Svartvit porträttbild av Anna Bergholtz. Hon har långt blont hår och ler. Hon har på sig vit skjorta, svart slips och väst.

Story Unique Power

Sommaren 2020 startades Unique Power. Vi började med ett nätverk för företagare med funktionsnedsättning. Kort därpå registrerades varumärket Unique Power, och processen med att utveckla ett unikt community för inkludering och funktionsnedsättning var igång!

Redan 2021 nominerades Unique Power till mångfaldspriset Diversity Index Award, i kategorin funktionsnedsättning. Flera uppdrag började rulla in, och antalet medlemmar i företagarnätverket Unique Power entrepreneurs passerade 100-sträcket.
Att Unique Power behövs blev snabbt tydligt.

”Vi tycker det är en stor förlust för samhället att så många med funktionsnedsättning exkluderas. Att kompetens och perspektiv inte tas tillvara på och att så få syns och hörs i det offentliga rummet. Som en följd av hur det är mår många dåligt och allt det här är långtifrån hållbart. Det vill vi förändra”.

Så skriver grundarna Anna Bergholtz och Yasmin Nilson om bakgrunden till Unique Power

Anna och Yasmin har egna erfarenheter av funktionsnedsättningar. Anna har reumatism och förlorade synen i vuxen ålder. Yasmin har en ryggmärgsskada efter en olycka när hon var femton år. De har även gemensamt att de är journalister, och det var så de möttes när Anna intervjuades i Yasmins podcast Timglaset. När de lärde känna varandra fann de snabbt förebilder i varandra. Något de båda menar är viktigt.

”Man behöver någon att kunna identifiera sig med som är lik en själv. Vi förstår båda vad förlust av funktion kan innebära och vet att livet kan bli fantastiskt ändå.”

Anna har lång erfarenhet av arbete med mångfald och inkludering. Främst inom området funktionsnedsättning. När Anna och Yasmin lärde känna varandra hade Anna länge haft en önskan om att skapa något större. Där man med gemensamma krafter kan bidra till ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Ett samhälle som ser på funktionsnedsättning som en styrka. Anna presenterade sina tankar för Yasmin som hjälpte till att dra igång Unique Power. Sedan hösten 2021 är Anna den som driver Unique Power vidare. Såklart tillsammans med alla fantastiska experter, nätverk och samarbeten som finns knutet till plattformen.

Om Anna Bergholtz

Här kan du läsa mer om initiativtagaren och en av grundarna till Unique Power.

Utbildning: Socialpedagog, journalist och diplomerad coach.

Gör: Öppnar ögon och breddar normer som entreprenör, journalist, föreläsare, moderator och barnboksförfattare.

Bakgrund: Entreprenör sedan år 2004 med en gedigen karriär inom media och talarbranschen. Känd som Sveriges första blinda filmrecensent. Arbetat med SVT:s
prisbelönta CP-magasinet. Varit programledare för Funk i P1 och Livskraft. Driver I mörkret med – världens första podcast i totalt mörker.

Utmärkelser: Utsedd som en av näringslivets 150 superkommunikatörer av Resumé 2023. Magdalena Ribbing-stipendiet för sitt journalistiska arbete med mänskliga rättigheter. Inklusionspriset – för sin förmåga att inkludera personer med funktionsnedsättning i samhället.
Nominerad som svensk hjälte i kategorin förebilder, av Aftonbladet.

Läs mer om vad Unique Power kan hjälpa dig med här