Svenska teckenspråket firas och är betydelsefullt

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Porträttbild med Isabel som har långt brunt hår, klädd i en grön tröja och står mot en färgglad vägg med mönster i rött, rosa, gult och vitt.

Det svenska teckenspråket firas idag. Här kan du läsa mer om bakgrunden till vårt svenska teckenspråk och om Isabel Ekmans egen teckenspråksresa. Och missa inte Isabels tips om vad du kan tänka på i mötet med en döv person.

Bakgrund Svenska teckenspråket

För 43 år sedan, 14 maj 1981, erkändes det svenska teckenspråket av Sveriges riksdag som ett språk som ska användas för att undervisa döva barn i skolan.
Det var en kamp och det var långdraget, men till slut, en lättnande suck, en utandning och luft som fritt fick strömma genom de dövas lungor. Äntligen!

Från “Teckenspråkets dag” till “Svenska teckenspråkets dag” som det kommer att benämnas från och med i år. Det är SDR (Sveriges Dövas Riksförbund) samt ISOF (Institutionen för språk och folkminnen) som tillsammans kommit fram till ett beslut om att lägga till och förtydliga. En vanlig fråga är annars “är teckenspråket likadant i alla länder?”, vilket det inte är.

Språk formas av miljön och de människor som använder språket, och så även olika länders olika teckenspråk. Teckenspråket är därför inte internationellt men det finns ett internationellt handalfabet och tecken med influenser från flera nationella teckenspråk. Beroende på sammanhang och vilka som deltar varierar man och anpassar dessa tecken.

Min egen teckenspråksresa

Ungefär två månader efter riksdagens beslutet föddes jag, hörande och ovetande om vinsten. Det var först vid en dalande hörsel i tonåren som mina ögon började söka efter en alternativ väg att kommunicera. Jag introducerades för det svenska teckenspråket.

Jag gjorde som jag tror många nybörjare gör. Fokuserade på händerna.
Handformerna, plats på eller vid kroppen samt rörelse. Ett ord på svenska med motsvarande tecken. Det blev mycket bokstaverande och träningsvärk i händerna de första veckorna. Ärligt skulle jag ha slutat om det inte var så att jag var tvungen. Men tvungen var jag och idag är jag tacksam!

Jag såg inga mönster i språket och kände frustration över att inte komma ihåg och frustration över det krångliga med att försöka teckna svenska meningar genom att följa ord för ord. Det var först i vuxen ålder som jag förstod att jag måste fråga mig “vad vill den här meningen egentligen säga?” och sedan välja ut de tecken som jag tror förmedlar samma innehåll.

Det fanns ingen annan väg att gå och jag behövde lära mig ännu mer för att klara universitetsstudier med teckenspråkstolkar.
När möjligheten fanns att läsa svenskt teckenspråk på en teckenspråkig folkhögskola frågade jag mig inte “kan det vara något?” utan “när börjar det och hur söker jag?”. Ett inte helt lätt år för mig som inte alltid är så social men lik väl det bästa jag har gjort!

Idag känns det som en rikedom där jag kan flera tecken för ett ord och kan anpassa efter situationen och vem jag tecknar med. En känsla av frihet!

Tips i mötet med döva

 Tänk på ögonkontakten.

  • Som jag brukar säga till nybörjare i teckenspråk “det måste hända något i mitt synfält”. Det går också bra att försiktigt lägga handen på något för att påkalla uppmärksamhet.
  • Som döv vet man också att man kan behöva hjälpa till lite på traven. Be er skriva eller prata in i mobilen så det blir text. Vi uppskattar stort om du själv tar det initiativet.
  • Vågar du kan du använda gester. En tumme upp för “Bra” respektive tumme ned för “Dåligt”. Visa med fingrarna hur många. Peka på saker.

Hur skulle du visa att det är jättevarmt ute respektive jättekallt exempelvis?

Tips på länkar för att lära mer

Svenskt teckenspråkslexikon – Stockholms universitet

Tänk på att söka på ordets grundform.
Det går inte att söka på meningar men söker du ett ord så finns oftast exempel på meningar med tecknet inkluderat.

I delen “verktyg” finns “Tecken med fast oral komponent”. Tecken som oftast inte har en direkt motsvarighet i svenska språket utan som behöver ses i sin kontext för att få mening.

Teckenspråk och teckenspråkstolkat | program och serier | UR Play

Mina favoriter är:
Det här är svenskt teckenspråk!
Handformshissen, olika versioner där man leker med handformer, tecken och rörelser.

Startsida – Sveriges Dövas Riksförbund (sdr.org)

Svenskt teckenspråk | Institutet för språk och folkminnen (isof.se)

Västanviks Folkhögskola – En skola som erbjuder en teckenspråkig miljö där alla använder teckenspråk. (vastanviksfhs.se)

Text: Isabel Ekman, teckenspråkig lärare och konsult.