Häng med på Unique Power-tåget!

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Anna och Lars sitter på en scen tillsammans med moderatorn Åsa. Bakom dem är en blå skärm med deras porträtt och texten - Från ord till handling.

Sommartider hej hej! Det är dags att avrunda våren 2023 och gå på ledighet. Kanske är du nyfiken på hur våren sett ut för oss? Det ska vi berätta mer om och även varför vi finns. Dessutom bjuder vi på lästips och poddtips för sommarens lata dagar. Allt i Unique Power-anda! Det är bara att läsa vidare – för inte vill du väl missa att hänga med på Unique Power-tåget!

Smart och hållbart med inkludering

Tack vare att vi fått viss finansiering har de senaste månaderna kunnat ägnas åt en välbehövlig översyn av vår verksamhet. Nu börjar allt falla på plats och vi är så taggade inför hösten och kommande arbete. Mer än någonsin är vi övertygade om att Unique Power behövs. Enligt SCB har 36% av befolkningen någon form av funktionsnedsättning. Räknar man in anhöriga som vänner, familj, arbetskamrater och klasskamrater med flera så är funktionsnedsättning något som berör oss alla. Med andra ord är det smart att ha kunskap om funktionsnedsättning, tillgänglighet och inkludering. Det borde vara en självklarhet att arbeta med det här inom alla företag och organisationer. För ingen vill väl missa viktiga kompetenser, perspektiv, medlemmar, kunder och medmänniskor. Det finns mycket att vinna på att exempelvis anställa personer med funktionsnedsättning. Det är betydligt mer hållbart att ta tillvara på allas kompetens, istället för att låta personer hamna utanför arbetsmarknaden. Det visar sig också att företag som har anställda med funktionsnedsättning oftare utvecklar en god samarbetskultur.

Läs gärna mer om det här i en spännande artikel från Harvard Business Review Disability as a Source of Competitive Advantage.

Samtidigt som vi vet att inkluderingsarbete kopplat till funktionsnedsättning är hållbart och smart, så finns det en stor osäkerhet i många verksamheter om hur man ska jobba. Det är därför vi på Unique Power finns!

Att ta ett första steg kan göra enorm skillnad på sikt. Många av våra kunder börjar gärna med vår populära Insiktsutbildning, där man praktiskt får testa hur det är att ha olika funktionsnedsättningar för att få en ökad förståelse.

Här kan du läsa mer om utbildningen Funktionsnedsättning – ett annat sätt att funka.

Unique Power gänget efter utförd utbildning för kommuner i Östergötland.

Bild: Gruppbild från utbildning hos uppdragsgivare. Fotograf Martin Klevelid.

Under våren har vi också arbetat med att fylla på vår kompetensbank med duktiga konsulter. Detta för att vi ska kunna erbjuda bred kunskap om allt från synliga till osynliga funktionsnedsättningar, tillgänglighet och universell utformning.

Håll gärna koll på vår hemsida där vi ständigt fyller på med utbildningar. Vi vill också flagga för vår nya tjänst inom området användartest. Genom att förse ditt företag eller din organisation med testpersoner som har olika funktionsförmåga kan du skapa innovationer, produkter, varor och tjänster som är bättre för alla.

Årets superkommunikatör och Nordea

Vi har också hunnit medverka under Nordeas prisutdelning Årets funkoprenör. Förra året var vi en av finalisterna. I år hade vi äran att sitta med i ett panelsamtal på temat ”Från ord till handling.”

Samtalet handlade om hur man går från ord till handling när det gäller att jobba med inkludering kopplat till funktionsnedsättning. Medverkade gjorde även Lars Ahlenius som är ansvarig för arbetsmarknadsfrågor för personer med funktionsnedsättning på Stockholm stad.

Anna och Lars sitter på en scen tillsammans med moderatorn Åsa.
Bakom dem är en blå skärm med deras porträtt och texten - Från ord till handling.

Bild: Anna Bergholtz, grundare till Unique Power och Lars på scen under panelsamtal tillsammans med moderatorn Åsa.

Att sätta igång arbetet med inkludering behöver inte vara så svårt, konstaterade både Anna Bergholtz, grundare till Unique Power och Lars. Att inte göra något alls är en förlust av viktiga kompetenser och perspektiv, och självklart kan man vända sig till Unique Power för att få hjälp med att komma igång och bestämma vad man ska börja med. Ett medskick från Anna och Lars var att det viktigaste är att man faktiskt börjar jobba med frågorna. Det är ju både smart och hållbart att arbeta med inkludering och det borde vara en självklarhet för alla.

Och så något vi är extra stolta över. I förra veckan kom nyheten om att Resumé rankar Näringslivets 150 Superkommunikatörer, och med på listan finns Unique Powers grundare Anna Bergholtz. Hon fick en 18:e plats under kategorin kommunikation. Så här skriver Resumé om Superkommunikatörerna:

”De driver sina hjärtefrågor – metodiskt, konsekvent och strategiskt. De förändrar och inspirerar. Får oss att tänka i nya banor. Och når ut.”

Anna kommenterar placeringen på listan så här:

”Vilken ära att få en plats bland alla dessa kompetenta och proffsiga människor. Extra tacksam och glad över att funktionsnedsättning och tillgänglighet lyfts. Detta peppar mig verkligen i arbetet med Unique Power.”

Katapultpristagare, Soluret, Krymplingskortet och funktionshinderhistoria

På sistone har en del läsbart och lyssningsbart dykt upp i vår omgivning som vi gillar. Här bjussar vi på dessa tips i äkta Unique Power-anda.

Ha en underbar sommar!

Soluret podcast med Parima Attarian, gjord av Yasmin Nilson

Lyssna på två kloka kvinnor som båda är medlemmar i vårt företagarnätverk.

”Jag kände inom mig att jag vill klara detta och då kommer jag klara det.”

Citat Parima Attarian.

Samma år som Parima Attarian tog studenten fick hon beskedet som omkullkastade livet, när hon diagnostiserades med en allvarlig ögonsjukdom. Parima är entreprenör som 2021 blev nominerad till Årets unga ledande kvinna. Idag driver hon bl.a. webbshopen Parima H där hon säljer inredning som hon väljer utifrån sina sinnen och föreläser om inkludering och tillgänglighet.

Här nedan finns länkar till poddavsnittet:

Lyssna via Spotify

Lyssna via Apple Podcasts

Kvinna med brunt långt hår och blåbrun mönstrad klänning ler och håller om leende kvinna med brunt kort hår blå-vitrandig skjorta och jeansjacka. Grönska i bakgrunden.

Bild: Parima och Yasmin.

Krymplingskortet av Annika Taesler

Just när jag vände mig om lutade han sig framåt, andades varm öllukt mot mitt öra.
“Jag måste bara säga en sak”, sa han. “Du är alldeles för snygg för att sitta i rullstol!”

Journalisten Annika Taesler var tjugofyra år när hon kastades av hästen, bröt nacken och blev totalförlamad. I “Krymplingskortet” visar hon hur en funktionsnedsättning ger en identitet som påverkar alla delar av livet, inte bara den rent medicinska. Sex, näthat, Hollywoodfilmer, LSS, inspirationsporr, politiska beslut, rädsla, kroppshets: boken täcker högt och lågt, vardagligt och spektakulärt, och blottlägger hur personer med kroppar som går utanför normen fortfarande ses som mindre värda – ibland knappt ens som människor.

Bokomslag Krymplingskortet: Annika med vågigt långt mörkbrunt hår i en fotostudio. Hon sitter med självsäker blick i en rullstol med röda inslag och bär en fräck svart jacka med gult mönster.

Bild: Bokomslag till Krymplingskortet.

Läs årets Katapultpristagare Mickaela Persson

Sedan 1991 delar Sveriges författarförbund ut Katapultpriset, som består av 60 000 kronor, till en framstående debutant med syftet ”att lyfta in den nya litteraturen i strålkastarljuset”.

Juryns motivering: ”För en stilsäker hyllning till metaforernas sprängkraft och mångtydighet. I dofter, smaker och färger låter Persson oss driva mellan honungsmättade luftgropar, gräddfil och vådeld, i en egensinnig diktvärld full av kärlek till poesin.”

Mickaela står ute i en skog på vintern. Hon har mörkbrunt hår i hästsvans, ler och bär en röd vinterjacka

Bild: Mickaela Persson.

En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien heter debutboken.

”Genom ett röktyngt Sibirien är ett diktjag på resa med – eller mot? – en älskad kvinna. Samtidigt tycks samma diktjag sitta böjt över ett schackbräde på Almåsa havshotell. Eller sker allt i själva verket i plommonälvans kammare? Och den här kvinnan, är hon en eller flera, alla eller ingen? Hennes dofter, smaker och färger är hur som helst inte att ta miste på i en diktsamling där drömmen får sinnlig konkretion.”

Mickaela Persson är född 1995 och uppvuxen i Stockholm och ser sedan födseln endast ljus och mörker. Hennes dikter hämtar näring ur Almåsa havshotell i Västerhaninge, delikatessbutiken på S:t Eriksgatan och lesbiska kärleksromaner från 1930-talet. Hon skriver även visor och är kyrkosångerska.

Svart bokomslag med text i guldgult: "En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien"

Bild: Bokomslag En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien.

Demokratins styvbarn: Funktionshinderrörelsen under 150 år

Författaren Margareta Persson har återigen dykt ner i vår funktionshinderhistoria, denna gång handlar det om rörelsen.

När de svenska folkrörelserna skildras finns inte funktionshinderrörelsen med. Trots att det idag är en av de största folkrörelserna med 450 000 medlemmar. Demokratins styvbarn fyller det tomrummet och ger ett viktigt bidrag till de svenska folkrörelsernas historia.

Bokomslag i rött och beige bakgrund. Titel på boken i vitt ovanför en gruppbild på ett stort gäng personer med olika funktionsvariation.

Bild: Bokomslag Demokratins styvbarn.