Tips från Johan Hammarström – pilot med hörselnedsättning

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Johan har rakat huvud och ler glatt. Han står inomhus med en vit t-shirt med texten Billabong på. Bakom syns en vägghängd hylla ur fokus.

Bild: Johan Hammarström

Här får du möta Johan Hammarström – entreprenören som lyckades nå sin dröm och bli pilot, trots en svår hörselnedsättning. Johan genomförde också expeditionen ”World flight for hearing” där han uppfyllde sin dröm om att flyga jorden runt i ett litet flygplan, och uppmärksammade världens alla hörselskadade. Han träffade barn, ungdomar och vuxna med hörselnedsättning över hela världen för att inspirera och sprida kunskap. Johan kom genom denna flygning att bli första svensk som flög jorden runt i ett litet flygplan, och det blev också världens första flygning runt jorden med dieselmotorer.
Här berättar Johan om sig själv och ger sina tips för hur du kan inkludera personer med nedsatt hörsel.

Johan står med två kollegor iklädda svarta overaller. Bakom syns ett par vita små propellerflygplan på ett öppet flygfält en sommardag.

Älskar att kommunicera, men ogillar starkt att inte höra

Fram till fyra års ålder var jag Johan “va” Hammarström eftersom min släkt inte visste att jag hörde dåligt. Jag har växt upp med en hörselnedsättning och därmed haft det betydligt svårare i samtal och dialoger. Hörsel är ju ett sinne som behövs för att kommunicera och vara social, så jag ska inte sticka under stol med att det stundtals varit ganska kämpigt. Jag älskar att kommunicera med människor, men ogillar starkt att inte höra. Kombinationen är inte perfekt som ni förstår.

Idag är jag 45 år, men det dröjde till jag var i princip 30 år innan jag började använda hörapparater mer frekvent. Skälet är dels att jag hade något bättre hörsel förut, men också att jag skämdes över mina hörapparater. Som barn ville jag se ut som alla andra, och det var ”skämmigt” bara med hörapparatsasken som såg exakt likadan ut som min morfars hörapparatsask. Men med tiden mognade min inställning till detta. Jag lät inte min hörselskada hindra mig från att bli pilot och efter det fick jag en god anledning att ge mig tillkänna som hörselskadad. Hörselnedsättningen möjliggjorde nämligen min stora dröm – att flyga jorden runt i ett litet flygplan år 2006. Dessutom blev jag världens första pilot med hörselnedsättning som genomförde detta. Bakom mig stod företag i hörselbranschen, brukarorganisationer och andra som ville stötta mig och mina vänner Henrik och Martin i vårt gemensamma projekt. Här kan du läsa mer om World flight for hearing:
https://worldflightforhearing.org/sv/

En grupp på cirka 20 personer är uppställda för gruppfoto framför ett litet vitt propellerflygplan i en hangar. Persomerna på bild är av olika ålder och etnicitet.

När jag kom tillbaka från flygningen bestämde jag mig för att prova arbeta inom området hörsel. Med tiden sadlade jag om till eget företag för att fortsätta förverkliga mina drömmar och idéer. Det finns oerhört mycket att göra för att människor med nedsatt hörsel ska få det bättre och det känns som vi bara är i början på denna utveckling. Här delar jag mina tre tips och råd för att inkludera personer med nedsatt hörsel:

3 tips för inkludering av personer med nedsatt hörsel

 1. Kunskap

  Se till att du och dina närstående har kunskap om hörsel. Det är inte svårt, men jag vet på tok för många som inte har en aning om vad det handlar om. Nej, man ska inte skrika, men däremot tala mot personen som hör dåligt så att den kan läsa av läpparna.
  Ett annat tips är att inte säga exakt samma sak igen om någon inte hör vad du säger utan förmedla det med andra ord. Små enkla trix kan göra stor skillnad!
 2. Ljudmiljö

  Ljudmiljö är A och O för trivsel, mindre stress och allmänt välmående för ALLA människor. Man brukar säga att det är i “skogen jag mår som bäst” och det finns en aspekt på detta utifrån hörsel. Då det inte finns någon bättre ljudmiljö än skogen. Så se till att era arbetsplatser, skolor och övriga miljöer är anpassade med en bra ljudmiljö. Då kommer människor att trivas, orka mer och personer med nedsatt hörsel ha en chans att höra vad som sägs.
 3. Teknik

  Hörapparater i all ära, men det behövs hörslingor i samhället och det måste vara tydligt om de är i funktion. Då kan även personer med hörselnedsättning njuta av bio, teater och besök på museer med mera.
  Kom ihåg att det är en tidsfråga för de flesta innan man börjar uppleva sämre hörsel. Det är nämligen ytterst åldersbetingat, även om vissa har hörselsvårigheter redan från födseln. Ju tidigare man gör något åt ett hörselproblem eller hjälper någon, desto bättre resultat har det visat sig.

Vill du veta mer om hörsel, få hjälp av Johan eller anlita Johan som föreläsare – kontakta oss på:
[email protected]