Boktips! Skolhemmet – om en liten flicka och ett stort hus

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Bokomslag: "Skolhemmet - om en liten flicka och ett stort hus" syns i grön text ovanpå ljusgröna löv som täcker hela omslaget i övrigt.

”Hej då Wenche! Vi ses till jul”, sa familjen när de tvingades lämna bort 10-åriga Wenche Willumsen till en institution för barn med rörelsenedsättning. Året var 1960. Nu drygt sextio år senare delar Wenche med sig av sin historia i boken Skolhemmet – om en liten flicka och ett stort hus.

Här får du läsa mer om Wenche och varför hon skrev boken.

Vem är du?

Jag är en kvinna som hunnit bli 72 år, inte självklart i våra kretsar att faktiskt få ett långt liv. Jag har arbetat inom funktionshinderrörelsen i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv. Jag har tre barn, sex barnbarn och två hundar och lever med samma gubbe sedan 30 år. Jag bor på landsbygden.

Vad handlar boken om?

Skolhemmet – om en liten flicka och ett stort hus handlar  om en rundvandring i ett stort hus som jag bodde i som barn, en institution för barn med rörelsehinder. Under vandringen och beskrivningen av huset så kommer jag efterhand på olika minnen från min tid där, och delger läsaren dom. Här följer ett par texter ur boken:

”Mina föräldrar och två yngre bröder körde ner med mig i vår lilla gråblå SAAB en sommardag i augusti 1960, jag var tio år.

Introduktionen var två dagar, min familj bodde på ett vandrarhem någonstans i närheten och jag sov min första natt på salen. Salen var ett rum för åtta och den hösten var vi just åtta flickor av 33 elever som bodde på skolhemmet.

Mina föräldrar och bröder, då sex och fyra år gamla, lämnade mig dagen efter med orden

– ”Hejdå Wenche, vi ses till jul”.

Enligt historien grät min mamma till någonstans norr om Hallandsåsen där min pappa körde in vid sidan av vägen och ställde ultimatum – antingen fick hon sluta gråta eller så skulle han vända och dom skulle åka tillbaka och hämta mig. Då den valmöjligheten egentligen inte fanns fick mamma helt enkelt bara bita ihop.”

”I salen fanns det inte plats till var sitt sängbord så vi delade  med kamraten i sängen bredvid, det vill säga en halv låda upptill och ett halvt litet skåp nertill. Det var all plats vi hade för det som var vårt eget utöver garderoben i korridoren för våra kläder.

Vid min ankomst hade min mamma plockat ner mina saker i min halva låda och in i skåpet och jag fick den lite fixa idén att dom sakerna hon hade tagit i hade någon slags mamma-magi och inte fick röras eller flyttas, av någon annan för då bröts magin. Ett hopplöst företag så klart när man delade låda och skåp med en annan unge och jag minns min förtvivlan över hur sak efter sak miste sin mamma-magi.”

Varför skrev du boken?

Den här vandringen genom Skolhemmet har jag gjort otaliga gånger i sena nätter och tidiga mornar när jag inte kunnat sova. Jag tror jag skrev boken för att jag skulle slippa härbärgera minnena. Och det funkade, nu gör jag inte dom här nattliga promenaderna längre, jag behöver dom inte för dom finns i min lilla skrift. Det är inga traumatiska minnen, men det är klart att viss sorg och vrede bär jag på efter att min familj tvingades lämna bort mig.

Var får man tag på boken Skolhemmet – om en liten flicka och ett stort hus?

Boken går att beställa genom mig via mejl eller sms. Den går att få som fil om man av någon anledning har svårt att hantera den i det tryckta formatet. Den lilla tryckta boken ingår då i köpet.

Boken kostar 90 kronor plus porto på 26 kronor.

E-post: [email protected]

Swishnummer: 0707422934