Digital teknik gör personer med funktionsnedsättning självständiga

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
Anna Bergholts sitter i en rottingsoffa med sin mobiltelefon i knäet ute på sin altan. Hon bär solglasögon med röda bågar, svart skinnjacka, blå jeans och sitt mörkblonda hår uppsatt i hästsvans.

Jag hade bästa ”tajming” att bli blind! Ja, för om jag ändå skulle förlora synen så var det sannerligen rätt tid – en tid när den digitala utvecklingen är fenomenal. Den digitala tekniken kan verkligen göra personer med funktionsnedsättning självständiga, men avgörande är förstås att appar och hemsidor är tillgängliga, säger Unique Powers grundare Anna Bergholtz och berättar vidare.

Jag förlorade synen 2002. Plötsligt kunde jag inte längre använda mobiltelefonen som förut. Talfunktion fanns inte. Sms fick jag sluta med. Jag fick spela in alla telefonnummer på ett fickminne. Sedan fick jag leta bland alla nummer om jag skulle ringa någon. Gissa om det tog tid och om jag blev frustrerad?

Sedan fick jag ett särskilt talprogram installerat. Bra så länge talprogrammet fungerade och mobilen inte gick sönder. Däremot så fort något av det pajade så stod jag utan telefon – mobilen som faktiskt är extra viktig när man inte ser. För hur löser man det annars om färdtjänsten inte dyker upp, eller om man ska på möte och vill ha hjälp att hitta rätt dörr i trappuppgången. Då är telefonen oslagbar.

Revolution med smarta telefoner

Därefter kom revolutionen. Smarta telefoner som plötsligt gjorde det möjligt för mina vänner med hörselnedsättning att prata i telefon via skärmen. För egen del blev det en iPhone. Apple hade verkligen tänkt på allt och inte minst på mig som blind med VoiceOver-funktion. Nu kunde jag återigen använda mobilen som förut, och vilken telefon som helst. Ja till och med sno sambons. Det var och är fortfarande bara att sätta igång hjälpmedelsfunktionen för talsyntes. Helt fantastiskt!

Sedan dess har allt gått i rasande fart när det gäller den digitala utvecklingen. Jag kommer aldrig glömma när jag kunde börja ladda ner talböcker i telefonen. Innan var det kassettböcker eller CD-skivor som gällde. Det var ett ständigt släpande på en mängd kassetter för att ha tillgång till en enda bok. Genom den digitala tekniken kan jag enkelt ladda ner närapå ett obegränsat antal böcker i telefonen, som jag hela tiden bär med mig. Sen så kom alla appar. Särskilda sådana för mig som blind för navigering. Men även appar som alla använder som sociala medier och banken. Men viktigt viktigt! Ja, jag måste skriva viktigt flera gånger. Det är förstås avgörande att apparna är tillgängliga. Alltså gjorda så att de fungerar med hjälpmedel som exempelvis skärmläsare. Är de inte det så förlorar jag återigen min självständighet. Likaså gäller för webben.

När digital tillgänglighet är som bäst

När digital tillgänglighet är som bäst kan jag vara självständig och fri. Jag behöver inte be andra om hjälp för att till exempel fylla i den digitala blanketten på Försäkringskassan. Förr när allt var på papper kunde man som blind inte göra det själv. Den digitala tekniken har verkligen gjort skillnad, men den måste funka.

När den digitala tekniken är tillgänglig kan jag vara mitt bästa jag – sköta mitt företag, handla mat på nätet, boka tågresor och ta del av information. Jag behöver aldrig oroa mig för att exkluderas. När den digitala tillgängligheten är som bäst är jag inkluderad och kan använda mobiltelefon och webben som alla andra.

Hur ser den digitala tillgängligheten ut hos er? Unique Powers tips är att alltid testa med personer som har olika typer av funktionsnedsättningar. Är du osäker på hur det ser ut? Vi hjälper gärna till!

Här kan du ta del av fler texter på ämnet teknik och digital tillgänglighet:

Digitala möten med hörselnedsättning – utmaningar och tips!

11 tips för inkluderande digitala möten

Teknikens under

Vill du får mer kunskap, här är några exempel på vad vi kan hjälpa till med inom digital tillgänglighet:

Utbildning digitala produkter för alla

Användartest av personer med funktionsnedsättning