Digitala möten med hörselnedsättning – utmaningar och tips!

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Frida utomhus framför en grön åker och skog. Hon har blont långt hår, ler och är klädd i en lila haglöfsjacka.

Att sitta i många och långa digitala möten kan vara en utmaning för oss alla, men tänk dig då att göra det med en hörselnedsättning. Någon som vet hur tufft det kan vara är Frida Karlander, ordförande i Unga med synnedsättning. Bortsett sin synnedsättning har Frida även en hörselnedsättning. Här kan du ta del av den text Frida skrev i ren frustration efter ett digitalt möte. Dessutom bjuder Frida på konkreta tips på vad du kan tänka på i det digitala mötet, så att det fungerar bra för personer med hörselnedsättning.

Varför ska det vara okej att tumma på tillgängligheten när det kommer till mig med en hörselskada?

Att vara hörselskadad är många gånger ett osynligt hinder, mina hörapparater syns inte under mitt hår, men dem är där, varje dag. Under större delen av mitt liv har jag velat dölja mina hörapparater och det har tagit lång tid att komma dit jag är idag, att jag sällan har dessa tankar. Idag vågar jag vara den som på offentliga föreläsningar frågar efter en mikrofon till föreläsaren om detta saknas, vilket ganska ofta sker.

Under 2020 och även 2021 har de digitala mötena naturligt hägrat, och med det en väldigt varierad tillgänglighet för mig som hörselskadad.

Många gånger har jag deltagit i ett semi-digitalt möte, ett så kallat kombinerat fysiskt och digitalt möte. Då med ungefär hälften på samma plats medans övriga deltagare varit med via en digital tjänst. Det blir aldrig en jämn ljudkvalitet, och oftast med en kombination av meningar som ”Men vi som är på plats kan prata lite högre” eller ”vi skickar runt någons telefon”.

Jag är tillbaka i känslan från skoltiden och blir igen den som inte orkar vara den ”besvärliga”, och i tystnad gör allt för att hänga med till priset av min egen energi. För ingen orkar ta striden varje gång.

Jag är så trött på att offra min arbetsmiljö för att det finns dem som absolut måste sitta tillsammans för att det ”Är ju så mycket roligare”. Tack, tack för att ditt eget nöje väger tyngre än att alla ska få en chans att delta på lika villkor!

Varför ska det vara okej att tumma på tillgängligheten när det kommer till mig med en hörselskada? Är det för att du personligen inte alltid märker av min hörselskada som det kan vara svårt att ta in att jag faktiskt behöver anpassningar? Jag förtjänar att hänga med lika mycket som alla andra.

Nu får det vara nog, börja ta min medverkan på allvar!

Fridas tips för digitala möten

  1. Se till så att alla sitter i en tyst miljö under mötet.
  2. Att mikrofonen enbart är på för den som pratar, för att undvika få in ljud som prassel, skramlande med muggar och annat onödigt bakgrundsljud.
  3. Undvik semi-digitala möten så långt det är möjligt! Det är bättre att alla enbart deltar digitalt eller enbart fysiskt för att få en mer jämn ljudkvalité.
  4. Om det inte går att undvika semi-digitala möten – tänk på att ha en god teknisk utrustning för dem som sitter fysiskt på plats, så att alla hörs så bra som möjligt för de digitala deltagarna. Använd exempelvis en “puck” som fångar upp rumsljud. Att enbart använda datorns eller telefonens mikrofon är inte tillräckligt bra för att fånga upp prat från flera personer.

Här kan du läsa fler tips på vår blogg om inkluderande digitala möten