11 tips för inkluderande digitala möten

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Anna Bergholtz med headset och mick i soffan med datorn framför på soffbordet

Här delar Unique Powers medgrundare Anna Bergholtz sina tips för inkluderande digitala möten.

En del saker är universella, som att till exempel låta alla komma till tals. Andra saker är nödvändigt för vissa, vilket oftast bidrar till att det blir bättre för alla. Att exempelvis texta ett digitalt möte, kan göra att fler upplever det enklare att hänga med i mötet. Text underlättar för den som är ny på svenska språket och behövs för personer med hörselnedsättning. Dessutom lär vi in olika. När några personer föredrar att lära sig genom text, lär sig andra personer helst genom tal. Kombinationen kan därmed vara oslagbar.

  1. Utgå aldrig från normen när du planerar ett event. Utgå istället från en mångfald och att vi människor fungerar olika.
  2. Fråga alltid i förväg vilka önskningar deltagarna har. På de flesta mötesplattformar går det att skrivtolka (texta) och att teckenspråkstolka.   
  3. Erbjud deltagarna att testa mötesplattformen i förväg, för att bekanta sig med den och för att se hur allt funkar.   
  4. Låt alla presentera sig när mötet börjar. På så vis får alla en röst och/eller ett ansikte på varandra. Om det är många som medverkar, är en lösning att istället skicka ut en deltagarlista i förväg. Obs! Kom ihåg att förhålla dig till GDPR.    
  5. Syntolka! Om bilder visas, beskriv kort vad som syns på bilderna. Det kan även vara roligt för den som inte ser, att emellanåt få beskrivet hur folk reagerar (nickar, skrattar osv).   
  6. Använd videofunktionen! Det underlättar för personer som hör dåligt att läsa av läpparna på den som pratar.   
  7. Stäng av ljudet (muta dig) när du inte pratar. Annars finns risk för rundgång och att omgivande ljud stör mötet.
  8. Säg ditt namn innan du talar, så att alla vet vem som pratar.
  9. Undvik en rörig bakgrund där du sitter. Mycket färg och saker kan göra att vissa personer tappar koncentrationen. På många plattformar finns möjlighet att lägga in en egen bakgrundsbild.   
  10. Håll tiden och ta pauser! Det är extra viktigt i det digitala mötet, då vi lättare tappar koncentrationen.    
  11. Välj en plattform som är tillgänglig! Zoom är den plattform som i nuläget anses bäst för personer med hörsel och synnedsättning.