3 tips i mötet med en ledarhund

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Anna Bergholtz sitter på huk och gapskrattar med sin ledarhund bredvid som slickar henne i örat. Anna har en grön byxdress på sig och långt blont hår. Ledarhunden är en krämfärgad labrador.

Bild: Unique Powers medgrundare Anna Bergholtz tillsammans med sin
ledarhund. Foto: @leafoto Helena Berzelius är medlem i vårt företagarnätverk Unique Power Entrepreneurs.

Hurra för alla fantastiska ledarhundar! Idag är det sista onsdagen i april, vilket betyder den internationella ledarhundsdagen. Vi på Unique Power vill skicka en massa kärlek till alla er som så hängivet ägnar er åt arbetet med ledarhundar, som exempelvis uppfödare, fodervärdar, dressörer, instruktörer och veterinärer. Sedan vill vi förstås hylla och ge kärlek till alla ledarhundar runtom i världen. Vi bjuder också på tre viktiga tips i mötet med en ledarhund.

– Frihet, självständighet och mod är tre av de ovärderliga saker mina ledarhundar har gett och ger mig, säger Unique Powers medgrundare Anna Bergholtz 

Det finns runt 260 ledarhundar i Sverige. Tänk gärna på följande när du möter en ledarhund, så underlättar du både för ledarhundsföraren och hunden.

  1. Stör aldrig en ledarhund i sele. Med andra ord prata inte med ledarhunden, ge den inte mat, klappa inte på den eller säg hundens namn. Om du stör ledarhunden kan den tappa fokus på sitt arbete, vilket också kan innebära fara för ledarhundsekipaget. 
  2. Om du är hundägare. Låt inte din hund distrahera ledarhunden. Gå helst en annan väg när du ser en ledarhund. Funkar inte det, ropa på avstånd och meddela att du kommer med en hund. Låt aldrig din hund hälsa på ledarhunden, oavsett om din hund bär koppel eller inte. 
  3. Om du är restaurang eller butiksägare; var medveten om att hundförbud inte betyder ledarhundsförbud. Ledarhunden är ett hjälpmedel och är inte olaglig att släppa in.