Från rullstolsmaraton till tekniknörd

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Staffan sitter vid dator med headset. Han har blont kort hår och har på sig en grå cardigan.

I det här blogginlägget får du möta Staffan West, en viktig nyckelperson inom Unique Power. Staffan arbetar med vår webb och har gjort vår fina logga, men han gör mycket mer än så. Inte minst har han en spännande bakgrund. För vad sägs om rullstolsmaraton och fallskärmshoppning?

Men först några ord från oss (Anna och Yasmin, grundare av Unique Power) om Staffan, innan vi låter honom berätta själv. Staffan gillar teknik och design. Han har alltid koll på de senaste prylarna. Man skulle nog kunna beskriva honom som en äkta tekniknörd. Inte konstig att han jämt ser bäst ut och har bäst ljud på våra digitala möten.

Vi uppskattar verkligen Staffans grymma kompetens, lugn och tålamod. När vi får spader på tekniken för att den inte funkar som den ska, rycker Staffan in och lugnar och fixar. Så skönt! Som den egenföretagare han är, är han förstås medlem i vårt företagarnätverk Unique Power Entrepreneurs. Vi skickar härmed en massa kärlek till bästa Staffan. Vi är så tacksamma över att ha dig med i Unique Power.

Staffan berättar

– Jag är född i Umeå, där jag tillbringade mina första 20 år. Jag föddes med ryggmärgsbråck vilket medför att jag använder rullstol till vardags.

Under min uppväxt arbetade min far som kapten och fortifikationsförvaltare inom försvarsmakten och min mor som sjukhusfotograf samt arbetsterapeut. Jag har även en tre år yngre bror.

Mina tidiga uppväxtår präglades av en hel del tid med sjukgymnaster, läkarbehandlingar, användning av olika gång/ståhjälpmedel, flertalet operationer samt en hel del tid på barnhabiliteringen. På habiliteringen anordnades aktiviteter, utflykter och var en träffpunkt för barn som alla hade någon form av funktionsnedsättning. 

I skolan på lågstadiet hade jag en elevassistent som hjälpte till med vissa praktiska moment. På idrotten hade jag även tillgång till en speciallärare, så att jag kunde delta på lektionerna tillsammans med mina klasskompisar, vilket jag uppskattade väldigt mycket.

Med åren så försökte jag bli alltmer självständig. Tack vare mina föräldrars peppning och stöttning gick det bra. Att ha lillebror vid min sida har också spelat en avgörande roll. Trots rullstolen försökte jag hålla samma tempo som honom, vilket förmodligen gjorde att jag uppnådde mer än vad jag trodde var möjligt. 

Som ung sportade jag en hel del, provade på allt ifrån bordtennis till fallskärmshoppning. Även rullstolsracing, vilket senare ledde till både Stockholm Maraton och Berlin Maraton.

När jag tävlade i tennis kom jag i kontakt med Frösunda Center, numera Aleris Rehab Station. Där utbildade jag mig till Rehabinstruktör och arbetade under många år som förebild för patienter med olika typer av skador eller sjukdomar. 

På senare år har jag spunnit vidare på mitt teknik- och designintresse och driver idag en konsultfirma inom webb samt marknadsföring, med kunder över hela Sverige.”

Staffan när han 5 år gammal använder en av sina första rullstolar för barn. Han rullar i skogen med sin far och lillebror. Staffan är vänd mot kameran och ler, lillebror kikar fram skrattande och pappan står och läser i en karta.
Bild: Staffan med en av sina tidiga rullstolar.
Foto på ett tidningsurklipp. Staffan och ett annat barn med rullator på barnhabiliteringen. Han är 1,5 år gammal och glider nedför en ramp med armarna före och fysioterapeuten håller i benen. Text: ”Nu får de chans att lära sig gå.” Foto i reportaget av Ulf Hägglund.
Bild: Staffan på barnhabilitering.
Staffan är på arbetsresa som Rehabinstruktör i Abu Dhabi 2009. Han står på ett vitt mönstrat marmorgolv och orientaliska torn i bakgrunden i Schejk Zayed-moskén. Han har på sig vit T-shirt och svarta byxor.
Bild: Staffan på arbetsresa i Abu Dhabi.
Staffan provar på tandemfallskärmshopp i Västerbotten som tonåring. Staffan seglar ned i fallskärmen och människor står nedanför och tittar.
Bild: Staffan provar tandemfallskärmshopp.
Staffan sitter vid dator med headset. Han har blont kort hår och har på sig en grå cardigan.
Bild: Staffan vid dator