Möt Rasmus – begravningsrådgivare och rullstolsanvändare

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Rasmus Isaksson selfiefoto. Han har kort mörkblont hår, en röd och neongul vinterjacka. I bakgrunden syns snö på marken, vatten och längre bort snötäckta bergskroppar samt ett fartyg.

”Det var framför allt synen på alla människors lika värde som lockade mig till begravningsbranschen. Men också utmaningen av att vara lite unik i en annorlunda miljö”

Rasmus Isaksson är rullstolsanvändare och arbetar som begravningsrådgivare. Efter en ganska lång karriär i idéburen sektor var det dags att göra något nytt. Här delar han med sig av sina erfarenheter som begravningsrådgivare.

Hur kom du på att du ville arbeta som begravningsrådgivare?

– Idén om att jobba som begravningsentreprenör har funnits hos mig sedan jag var 14 år. Senare i livet har jag också mist nära och kära, vilket bara har stärkt mig i min känsla om att det här är ett viktigt yrke. De flesta av oss som gick utbildningen till att bli begravningsrådgivare hade någon personlig erfarenhet som var drivande. Det kunde vara något man ville förändra eller något man ville utveckla vidare.

Arbetet är väldigt mångsidigt och känns väldigt viktigt. Det innebär en hel del administration, men en stor del handlar om att skapa en trygghet och ge våra kunder ett bra bemötande. Arbetet kräver noggrannhet och ett fokus på kvalité. Vi brukar påminna nya begravningsrådgivare om att en begravning inte kan göras om. Det måste bli rätt från början.

Jag gillar utmaningen och det faktum att jag nog, som rullstolsanvändare, är ganska otippad att jobba med det här. Jag tror att det är viktigt att vi som upplevs som normbrytande aktivt försöker vara där vi inte förväntas att vara.

Jag lockades av principen om människors lika värde, som jag tycker präglar och är i centrum inom begravningsbranschen.

Vad innebär arbetet som begravningsrådgivare?

– Begravningsentreprenör/begravningsrådgivare är en person som arbetar på en begravningsbyrå. Arbetsuppgifterna kan variera på olika begravningsbyråer men i stort sett handlar det om att på uppdrag av kunden (oftast de anhöriga) förbereda och arrangera olika uppgifter i samband med begravning, kremering och jordfästning. I uppdraget ingår även att vara representant/ceremonivärd vid begravningen och ibland även visningar när anhöriga vill ta ett personligt avsked av den avlidne.

Tillför viktig kunskap om tillgänglighet

– På den begravningsbyrå jag jobbar på har vi transportörer som sköter transporterna av avlidna. Förutom hämtning vid dödsfall som inträffat i hemmet, som jag av praktiska skäl skulle ha svårt att utföra, så ser jag inga begränsningar för mig i yrket. En fördel är däremot att jag skulle kunna tillföra en viktig kunskap till begravningsbyråer gällande tillgänglighet och användbarhet. Många av de kunder jag möter har, ofta som en konsekvens av ålderdom, en funktionsnedsättning och använder olika former av hjälpmedel. Som ceremonivärd/representant vid begravningar är jag på plats minst en timme före ceremonin. Det är rätt mycket som ska förberedas. På borgerliga begravningar är det ofta jag som får spela upp musiken från en lista som kunden har bestämt. Jag hälsar på vaktmästaren och testar musikanläggningen.  

Redan när jag bokar ceremonilokalen brukar jag, inte minst på grund av mina egna behov, fråga hur tillgängligheten ser ut där.

Jag ser till så att kistan/urnan är på plats och står rätt uppställd och lägger ut blommorna på ett fint sätt. Jag kollar så att eventuella mobila ramper är på plats. Jag placerar ut blommor och ljusstakar så att de inte står i vägen om man till exempel använder rullstol eller har nedsatt syn. Jag kollar även upp var det finns en tillgänglig toalett.

När allt är på plats, och jag har hälsat på prästen/officianten, placerar jag mig synligt vid ingången och tar emot de anhöriga och övriga gäster.

Hur går det nu?

– Jag har nu fått ett tidsbegränsat arbete på Funktionsstödsförvaltningen i Malmö stad. Jag har därför tyvärr blivit tvungen att pausa mitt begravningsarbete. Men det är troligt att jag någon gång kommer återuppta det. Fram till dess kommer jag försöka göra en del praktik hos andra begravningsrådgivare och hos våra transportörer. Jag vill också göra studiebesök på krematorierna. Jag vill använda tiden nu till att skaffa mig mer kunskap och erfarenhet men som inte kräver att jag binder upp en massa tid som jag just nu inte har. Det här yrket kräver sinnesnärvaro, noggrannhet och kvalité. Men jag vill absolut återgå till det här yrket längre fram när jag kan avsätta mer tid för det, gärna ha det som heltidssysselsättning.

Hur tas din funktionsnedsättning emot av dina kollegor?

– Mycket bra, skulle jag säga. En av de saker som gör att jag känner att jag hamnat rätt, är att jag blir bemött i första hand som en begravningsrådgivare. Ännu har jag inte mött någon som fokuserar på min funktionsnedsättning. Faktum är att jag för det mesta kommit till intervjuer, inom begravningsbranschen, när jag i det personliga brevet skrivit att jag är rullstolsanvändare. Det var lite över min förväntan. Jag trodde det skulle tas emot som en nackdel. Men jag tror att arbetsgivarna i den här branschen letar efter personer med rätt inställning till yrket och som gillar att arbeta med människor. Och vi är experter på problemlösning inom branschen. Inget uppdrag är det andra sig likt.

Tips till dig med funktionsnedsättning som söker jobb

Är det något du vill förmedla till andra som söker jobb?

– Det är viktigt att följa sin dröm och fokusera på möjligheterna. Samtidigt måste vi vara medvetna om våra begränsningar och vara ärliga mot oss själva. Vi ska ju jobba en stor del av våra liv och det är viktigt att kroppen håller och att man trivs på sin arbetsplats och med sitt liv i övrigt. Det är viktigt att det finns tid till återhämtning och positiva intryck utanför jobbet också. 

Att komma till en arbetsintervju är en framgång även om du i slutänden inte skulle få jobbet. Du är då en erfarenhet rikare. Det gäller att söka många jobb och att inte bli för nedstämd om du inte får jobbet. Ett jobb kommer inte till en. Söker man inga jobb så får man inga jobb. Därför är det viktigt att inte ge upp. Och varje jobb du söker är en ny möjlighet! 

Det är extremt viktigt att tro på sig själv. Att göra det du känner stärker ditt eget självförtroende, även om det inte alls har med arbetssökande att göra, tror jag är bra. För mig är det att träna. Jag går på gym sex dagar i veckan. Det stärker mitt självförtroende samtidigt som jag också gör mig mer anställningsbar med en bättre fysik och bättre hälsa. Men ge inte upp!

Obs! I kommande blogginlägg bjuder retorikern Filip Reineby (även kallad den stammande retorikern) på retoriska tips hur du kan lyckas bättre inför din nästa arbetsintervju. Missa inte det!