Digital frukost – perspektiv på minoritetsstress 8/11

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Bildcollage fyra personer. Marco har kort mörkt hår mustasch och skägg, har på sig en röd långärmad tröja ovanpå en rosa skjorta med blå slips. Ann-Christine Ruuth har axellångt ljust hår, glasögon, svart topp med ett silverfärgad halsband. Anna Bergholtz sitter klädd i svart skinnjacka, bredvid hennes krämfärgade ledarhund iförd vit sele. Anna Adeniji har långt mörkt uppsatt hår, klädd i en ljusblå kavaj ovanpå en mörk topp och hon bär på ett blankt halsband med ett smycke längst ned i blåaktig färgton.

Bild: Fyra av de medverkande; Marco, Ann-Christine, Anna Bergholtz och Anna Adeniji.

Välkomna till ett digitalt frukostmöte på temat minoritetsstress utifrån olika perspektiv!

Minoritetsstress är en modell för att förklara varför minoritetsgrupper har sämre hälsa än andra. Från början användes begreppet i relation till homo- och bisexuella män i USA, och har sedan spridits. I Sverige används numera begreppet även för fler grupper, som till exempel personer som utsätts för rasism och personer med funktionsnedsättningar.

Modellen används för att förstå att sämre hälsa beror på stigmatisering, otillgänglighet, risk för diskriminering, utsatthet och negativa fördomar från majoritetssamhället.

Under denna frukost undersöker vi olika perspektiv på minoritetsstress. Hur kan det se ut? Vilka likheter och olikheter kan man uppleva? Yttrar det sig på samma sätt om man till exempel har en funktionsnedsättning och riskerar att krocka med funktionsmaktsnormer, eller om man rasifieras med risk för att utsättas för rasism?

Frukosten arrangeras i samarbete mellan Inclusion Academy och Unique Power, och det blir ett personligt samtal mellan några av våra konsulter, Anna Adeniji, Anna Bergholtz, Johan Hammarström, Marco Vega och Ann-Christine Ruuth.

Profilbild med Johan i svartvitt. Han har rakat hår, ler och är klädd i en pikétröja.

Bild: Johan Hammarström är en av våra konsulter på Unique Power som som också deltar i frukosten.

Tidpunkt och anmälan

Du deltar genom att anmäla dig, och får då en länk till zoom. Du behöver inte ha din video på utan kan i lugn och ro ta del av samtalet var än du befinner dig. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor i chatten.

När: 8 november kl 8.00-8.50
Var: På Zoom. Möteslänk skickas ut några dagar i förväg. Vi öppnar mötesrummet kl. 7.55.
Tillgänglighet: Samtalet kommer att textas i samarbete med företaget Svensk Skrivtolkning.

Vi vill ha din anmälan senast 7 november på e-post: [email protected]

Varma hälsningar Inclusion Academy och Unique Power.

Logga Inclusion Academy. Färgglada Silhuetter av personer, stående såväl som sittande i rullstol intill boksäverna på loggan.

www.Inclusionacademy.se

www.Uniquepower.se