26/1 Unique Power Talks. Tillgänglighet – kostnad eller vinst?

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Lars har rakat hår, grått kort skägg, klädd i en mörk kavaj med ljus skjorta. Han står inomhus med en gul väggbakgrund

Bild: Lars Lindberg

Välkommen till årets första Unique Power Talks den 26 januari. Denna gång på temat Tillgänglighet – kostnad eller vinst?
Vi ses digitalt. Samtalet är kostnadsfritt och textas i samarbete med Svensk skrivtolkning.

Att vidta åtgärder för ökad tillgänglighet i samhället antar många är kostsamt och dyrt. Men stämmer det? Kan man tvärtom se att tillgänglighet är lönsamt, och går det att beräkna? Finns det andra vinster med tillgänglighet och inkludering av personer med funktionsnedsättning? Och vilka får nytta av att samhället blir mer tillgängligt och att personer med funktionsnedsättning inkluderas?
Finns det risker med att beskriva tillgänglighet som samhällsekonomiskt lönsamt?

Detta är några av de frågeställningar vi kommer att besvara och reflektera kring tillsammans med Lars Lindberg, seniorrådgivare vid Nordens välfärdscenter. Lars är huvudförfattare till en nyutkommen rapport om studier, metoder och analyser för att utvärdera nyttan och kostnaderna för olika åtgärder inom universell utformning och tillgänglighet. Fokuset är på kostnads- och nyttoanalyser (på engelska cost-benefit analysis) och effektstudier.

Läs rapporten Universell utformning och samhällsekonomiska analyser – En kartläggning av analyser och litteratur

Lars har bred erfarenhet av funktionshinderpolitik och har skrivit flera rapporter och böcker om diskriminering och tillgänglighet.

Samtalsledare är Unique Powers grundare Anna Bergholtz. Anna har 20 års erfarenhet av att arbeta med frågor om funktionsnedsättning som journalist, föreläsare och moderator. Hon har bland annat varit programledare för Funk I P1, gjort flera radiodokumentärer och belönats med Magdalena Ribbing-stipendiet för sitt journalistiska arbete med mänskliga rättigheter.

Tidpunkt och anmälan

Du deltar genom att anmäla dig, och får då en länk till zoom. Du behöver inte ha din video på utan kan i lugn och ro ta del av samtalet var än du befinner dig. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor i chatten.

När: 26 januari 2024, kl 8:30-9:15.
Var: På Zoom. Möteslänk skickas ut senast dagen före. Vi öppnar mötesrummet kl. 8:25.
Tillgänglighet: Samtalet kommer att textas i samarbete med företaget Svensk Skrivtolkning.
www.skrivtolkning.se

Vi vill ha din anmälan senast kl 15 den 25:e januari på e-post:
[email protected]

Varmt välkommen!