1/12 Premiär Unique Power Talks! Funktionsvariation – vad menas?

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Porträttbilder med Maria och Anna. Maria har mörkblont axellångt hår, klädd i en rosa och brun topp. Anna har långt blont hår iklädd en vit skjorta under en svart väst och slips.

Den 1 december är det premiärdags för Unique Power Talks – digitala samtal och möten där vi belyser olika ämnen utifrån ett funktionshinderperspektiv och inom funktionsnedsättning. Syftet med Unique Power Talks är att ge dig som deltagare ökad kunskap, insikter och inspiration i arbetet med inkludering. 

Vi börjar med ett tema som ofta efterfrågas i våra utbildningar och som många känner osäkerhet kring. Nämligen om orden och hur vi kan utrycka oss. Hjälp – säger jag fel? Är kanske något du brukar tänka. Vi hjälper dig få koll och bli trygg i din kommunikation så att du kan inkludera fler.

Funktionsnedsättning och funktionsvariation – vad betyder orden?

Det är många olika ord och begrepp att hålla reda på.

Funktionsnedsättning – funktionshinder – funktionsvariation. 

Blind – synskadad – person med synnedsättning.

Särskola – anpassad skola. Psykiskt sjuk – psykisk ohälsa. Rullstolsbunden – rullstolsburen – rullstolsanvändare. Funktionsrätt och funktionshinderperspektiv.

Vet du vad orden betyder och hur du ska använda dem? Känner du dig osäker och rädd för att säga fel? Vi kan lova att du inte är ensam om att känna så.

En del menar att orden inte spelar någon roll, men hur påverkas strukturen och individen när vi slänger oss med utryck som “slå dövörat till” eller “ta en bensträckare”.

I detta samtal reder vi ut begreppen, och lyfter hur vi kan utrycka oss för att bli mer inkluderande.

Vi som håller i samtalet är Anna Bergholtz och Maria Johansson.

Anna Bergholtz är journalist, föreläsare och grundare till Unique Power. Hon har arbetat med frågor om funktionsnedsättning i snart 20 år. Bland annat som programledare för Funk I P1, gjort flera radiodokumentärer och belönats med Magdalena Ribbing-stipendiet för sitt journalistiska arbete med mänskliga rättigheter.

Maria Johansson är funktionshinderpolitisk debattör med lång erfarenhet inom funktionshinderrörelsen och av att arbeta med mänskliga rättigheter och mot diskriminering. 

Hon har bland annat tilldelats STILs pris Hjärter Ess för arbetet med att få utredningen om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering offentliggjord.

Maria är också en av Unique Powers föreläsarkonsulter.

Tidpunkt och anmälan

Du deltar genom att anmäla dig, och får då en länk till zoom. Du behöver inte ha din video på utan kan i lugn och ro ta del av samtalet var än du befinner dig. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor i chatten.

När: 1 december, kl 8:30-9:15.
Var: På Zoom. Möteslänk skickas ut senast dagen före. Vi öppnar mötesrummet kl. 8:25.
Tillgänglighet: Samtalet kommer att textas i samarbete med företaget Svensk Skrivtolkning.

www.skrivtolkning.se

Vi vill ha din anmälan senast kl 15 den 30:e november på e-post: 

[email protected]

Varmt välkommen!

Hälsar gänget på Unique Power