Tips på böcker och poddar

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Svartvitt foto på Yasmin Nilson och Anna Bergholtz. De sitter med ryggarna mot varandra, kollar mot varandra och skrattar. Yasmin sitter i rullstol, har kavaj, randig slips, vit skjorta och jeans. Anna har vit skjorta, svart slips, svart väst och svarta kostymbyxor.

Så här i sommartider vill vi passa på att tipsa om poddar och böcker i sann Unique Power anda. Vi vill också tacka alla er som hejar på oss och stöttar vårt arbete med Unique Power, det är vi ödmjukt tacksamma för. Nu är vi 100 medlemmar i företagarnätverket Unique Power Entrepreneurs, och har över 1200 följare på vår officiella Facebook-sida, så häftigt!

Disability Pride Month! Juli är månaden som hyllar alla personer med funktionsnedsättningar världen över. Till alla våra vänner som lever med en funktionsnedsättning – var stolta över er själva och ta plats i de offentliga rummen! Ni är värdefulla och bidrar med unika perspektiv som behövs för mångfalden och utvecklingen framåt.

Nu tar vi på Unique Power semester och är tillbaka igen i augusti. Vi önskar alla en underbar sommar!

Soliga hälsningar, Anna och Yasmin, grundarna av Unique Power

Bok – Prins annorlunda 

Bokens framsida med en ljusgrön akvarelliknande bakgrund. En inramad porträttbild på Ludvig som liten. Han har en svart keps med röd skärm på sig och en blå-vitrandig tröja. Under bilden står titeln Prins annorlunda i ljusbrun text.

Berättelse ur verkliga livet och en kärleksförklaring till ett barn som många kanske skulle valt bort.

Tillsammans med hustrun Yvonne Brynggård-Olsson, har Sören Olsson skrivit om sonen Ludvig som föddes med Downs Syndrom. Sören är för många känd från författarduon bakom Sune- och Bertböckerna. Prins annorlunda är berättad ur föräldrarnas perspektiv. 

Ludvig var ett efterlängtat barn, men när han kom vändes tillvaron upp och ner. Oron växte ytterligare när de märkte att Ludvig inte klarade av större ansträngningar. Till en början intygade läkarna att Ludvig var frisk, men några år senare kom beskedet som förändrade allt.

En varm och ärlig berättelse om en pojkes uppväxt och föräldrarnas kamp, sorg och enorma glädje. Om omvärldens rädsla inför det okända och hur livet inte blir som man tänkt sig, men kan bli fantastiskt ändå. Prins annorlunda finns även inläst som ljudbok.

Här hittar du boken Prins annorlunda, som även finns inläst som ljudbok:
https://www.bokus.com/bok/9789170409820/prins-annorlunda/

Podden Unga idéer 

”Med vår podcast vill jag inspirera fler unga till att satsa på det dom verkligen vill göra.”

Podden Unga idéer drivs av Martin Klevelid och William Adam. Martin är filmare med synnedsättning, och en av våra yngre stjärnskott i företagarnätverket Unique Power Entrepreneurs. I sin podd träffar Martin och William drivna och engagerade ungdomar med stora Idéer. De vill inspirera fler unga till att satsa på det de verkligen vill göra.

I ett av avsnitten intervjuas Tania Gazi, ytterligare en medlem i Unique Power entrepreneurs. Tania är 18 år gammal och driver podden Inte min Svaghet där hon träffar andra ungdomar med funktionsnedsättningar och pratar om hur deras funktionsvaration också är en styrka! Hon har vunnit UF Dalarnas pris Årets sociala hållbara företag för sin podcast.

 Lyssna på Tania i podden Unga ideér:

Podden Inte min svaghet 

”Är vi sorgliga eller attraktiva karaktärer? Hur kommer det sig att många unga med funktionsvariationer är oroliga ifall de kommer få en partner?” 

Tania Gazi reflekterar och analyserar kring hur unga med funktionsvariationer framställs i media och hur det kan påverka oss och vår syn på dejting. 

Lyssna på podden Inte min svaghet:


I ett av avsnitten möter Tania Filip Reineby, också han medlem i företagarnätverket Unique Power Entrepreneurs. Filip har en funktionsnedsättning som gör att han stammar och är en av Sveriges största talare. Hur går det ihop? 

Filip berättar om sin resa, om den tuffa mobbningen i skolan och ger sina bästa råd till dig som har en funktionsvariation och har känt någon form av utanförskap. Hur kan vi hantera fördomar, utanförskap och när personer ser hinder med våra funktionsvariationer? 

Lyssna på Filip i podden Inte min svaghet:

Filip har även gästat Anna Bergholtz podcast som görs i totalt mörker. Lyssna när Filip gästar Annas podcast I mörkret med: https://poddtoppen.se/podcast/1367648101/i-morkret-med/27-filip-reineby-den-stammande-retorikern

Obs! Textade avsnitt finns på www.imorkretmed.se 

Louise Vidlund och Porslinskvinnan

”Jag vill visa att jag kan mer än vad många tror.”

Louise Vidlund är medlem i vårt företagarnätverk Unique Power Entrepreneurs. Hon fick en tuff start i livet och föddes med svår benskörhet. Man visste inte om Louise skulle överleva. Hennes föräldrar blev rekommenderade att lämna bort henne till ett så kallat avlastningsboende. Idag är Louise föreläsare, influenser och aktuell med boken Porslinskvinnan. Hon brinner för att inspirera människor och krossa fördomar.

Här hittar du boken Porslinskvinnan, som även finns inläst som ljudbok: https://www.adlibris.com/se/bok/porslinskvinnan-9789189286221?gclid=EAIaIQobChMIt6mu-O288QIVDWYYCh3RjQoMEAMYAiAAEgIncfD_BwE

Lyssna när Louise gästar Yasmins podcast Soluret:

Fatmir Seremeti och Från mörker till framgång 

”Att vara blind i hjärtat är långt mycket värre än att vara blind i ögonen.”

Fatmir Seremeti är medlem i vårt företagarnätverk Unique Power Entrepreneurs och har skrivit självbiografin Från mörker till framgång. Fatmir föddes i Kosovo 1983 och som nioåring tvingades han och hans familj att flytta till Sverige, på grund av förtrycket mot albaner. Han växte upp i Rosengård i Malmö och vid tretton års ålder fick Fatmir grön starr. Två år senare blev han blind. Fatmir har en tjugo år lång karriär som goalballspelare bakom sig och har rankats som en av de tio bästa spelarna i världen. 

Här hittar du boken Från mörker till framgång, som även finns inläst som ljudbok: https://www.bokus.com/bok/9789189219311/fran-morker-till-framgang/

Lyssna på Annas reportage om Fatmir: http://www.lansochriksnytt.se/?q=node/6218

Lyssna när Fatmir gästar Yasmins podcast Soluret:


Charlotta Rydholm och Bästa modellen 2 

Charlotta Rydholm är medlem i vårt företagarnätverk Unique Power Entrepreneurs och har utkommit med den fantastiska boken Bästa Modellen 2. Bokens 27 modeller hjälper dig som leder en frivillig eller oväntad förändring. Du kan använda den som en praktisk handbok. Texter, illustrationer, “gör så här” och modellerna ger dig oumbärlig kunskap till din förändringsresa. Det är alltså en bok för individen/gruppen/organisationen som vill utvecklas och förbättras. Anna Bergholtz, medgrundare till Unique Power, bidrar med sin modell för inkludering som heter U.N.I.K.A.

Bästa modellen 2 Finns att köpa på Adlibris, Bokus och via: www.bastamodellen.se

Lyssna när Charlotta gästar Yasmins podcast Soluret:

I Soluret berättar Charlotta när hon som 29-åring blev diagnostiserad med multipel skleros (MS). Hon har arbetat som utbildningschef på Berghs School of Communication och är facilitator, föreläsare och författare.

Desideria Jungelin och Överlevnadskunskap 

”Temat för novellerna är en kamp för att överleva i ett utanförskap, men också att hitta ett sätt att leva och finna en gemenskap”

Desideria Jungelin är 23 år och debuterade nyligen med novellsamlingen Överlevnadskunskap. Hon började skriva egna berättelser under högstadiet, för hon hade tröttnat på att det aldrig fanns en karaktär hon själv kunde känna igen sig i. Genom att skriva boken Överlevnadskunskap vill Desideria skildra de livsöden som finns, men som vi nästan aldrig får läsa om.

Här hittar du boken Överlevnadskunskap: https://www.adlibris.com/se/bok/overlevnadskunskap-9789189308978

Torbjörn Svensson – Bortom solnedgången

Torbjörn Svensson är författare, skribent och föreläsare. När han var 28 år fick han den livsomvälvande diagnosen Ushers syndrom, som är en kombinerad syn och hörselnedsättning. Från ett självständigt liv som lastbilschaufför till att använda en vit käpp och ledsagare för att ta sig fram. Genom sina kreativa projekt och utmaningar, vill han sätta fokus på kampen för de dövblindas rättigheter.

Här hittar du boken Bortom solnedgången: https://www.adlibris.com/se/bok/bortom-solnedgangen-9789175653280

Lyssna när Torbjörn gästar Yasmins podcast Soluret (finns även transkriberad): https://www.soluretpod.se/2018/11/25/28-torbjorn-svensson/

Maria Rashidi och Bränd frihet

”Min dröm är en värld utan våld.”

Maria Rashidi är kvinnorättsaktivisten som föreläser om hedersrelaterat våld och förtryck. Hon föddes 1956 i Iran och hade en relativt fri uppväxt. Men det fria livet tog slut i och med den islamska revolutionen 1979, då kvinnors rättigheter inskränktes och många flydde. Maria blev systematiskt misshandlad av sin man och när de kom till Sverige med deras barn eskalerade det. Han kunde inte acceptera hennes frigörelse i det nya landet och försökte få henne mördad.

Här hittar du Marias självbiografi Bränd frihet: https://www.bokus.com/bok/9789187481833/brand-frihet/

Lyssna när Maria gästar Yasmins podcast Soluret:

Lars Karlström om att nå sina drömmar

”Val man gör, och upplevelser som man har, formar ens framtid.” 

Lars Karlström är medlem i företagarnätverket Unique Power Entrepreneurs. När Lars var sex år vaknade han en dag med värkande knän. Det visade sig vara barnreumatism som gradvis började försämra synen, tills han 20 år senare var blind. Lars har lärt sig att utmana de inre, yttre och sociala barriärer som står mellan honom och hans drömmar. Det har bland annat resulterat i en universitetsexamen i psykologisk rådgivning vid University of the Sunshine Coast i Australien.

Lyssna när Lars gästar Yasmins podcast Soluret: 

Louise Hoffsten och En näve grus 

Louise är medlem i vårt företagarnätverk Unique Power Entrepreneurs. Hon är en av vårt lands mest hyllade och folkkära artister. Louise har en lång och prisad musikkarriär bakom sig. När hon var 30 år blev hon diagnostiserad med multipel skleros (MS). För Louise var det viktigt att vara öppen med sin diagnos och verka som förebild för andra personer som lever med MS.

Här hittar du Louise självbiografi En näve grus: https://www.adlibris.com/se/e-bok/en-nave-grus-9789176515112

Lyssna när Louise gästar Annas podcast I mörkret med: https://www.imorkretmed.se/2018/07/03/6-louise-hoffsten-munspel-passar-i-morkret/

Lyssna när Louise gästar Yasmins podcast Soluret:

Parimah Nassiri och ett hem med känsla 

Parimah Nassiri är medlem i vårt företagarnätverk Unique Power Entrepreneurs. Att hon är blind har inte stoppat henne från att följa sin dröm och starta en heminredningsbutik på nätet. Snarare ser hon sin synnedsättning som en tillgång. Hon har nämligen blivit expert på att skapa ett hem med känsla.

Lyssna på reportage om Parimah: http://lansochriksnytt.se/?q=node/6986

Dyslexi i skolan – se hela bilden

Susanna Cederquist är medlem i vårt företagarnätverk Unique Power Entrepreneurs och driver En Bild av Dyslexi. Hon utkom med sin andra bok i april: Dyslexi i skolan – se hela bilden. Bokens främsta målgrupp är lärare, blivande lärare och skolledare, men även föräldrar och andra intresserade. Syftet är att öka förståelsen för dyslexi i en skolkontext och ge lärare konkreta tips för undervisningen etc. Att också visa på hinder som kan finnas och konsekvenser en textbaserad miljö kan få för elever med dyslexi, liksom vikten av att även dyslexistyrkorna får synas och utvecklas redan i skolan. 

Här hittar du boken Dyslexi i skolan – se hela bilden: https://www.adlibris.com/se/bok/dyslexi-i-skolan-se-hela-bilden-

Sveriges Radio – Funk i P1

Kan det som ses som ett “handikapp” i själva verket vara en styrka? Och kan förlusten av ett sinne leda till att man vässar andra förmågor? Funk i P1 är programmet som berättar om hur både livet och samhället funkar eller kanske inte funkar, om du har normbrytande funktionalitet. Programledare är journalisten Catrine Lundell som är medlem i vårt företagarnätverk och Anna Bergholtz, medgrundare av Unique Power.

Lyssna på Funk i P1 om funktionsnedsättning som styrka. I avsnittet hör du även retorikexperten Filip Reineby: https://sverigesradio.se/avsnitt/1698773

Kim fick blackout framför ratten på motorvägen. 16-årige John har knappt varit i skolan på ett år. Karins pensionerade mamma får hjälpa henne med städningen. Hör dem berätta om hur det är att leva med postcovid.

Lyssna på Funk i P1 – Vad händer när Corona inte går över?: https://sverigesradio.se/avsnitt/1702685

Catrine Lundell utforskar sin oro för förtidigt åldrande. Birgitta Andersson, före detta förbundsordförande för funktionshinderförbundet DHR och Petri Mykkänen, psykoterapeut berättar om sina erfarenheter om att kroppen åldras i förtid. Äldreforskaren Annika Taghizadeh Larsson, vid Linköpings universitet, avslöjar det säkraste sättet för en människa att fortsätta att känna sig ung.

Lyssna på Funk i P1 ”Hjälp, jag åldras!”: https://sverigesradio.se/avsnitt/1710425

Charlotte Sjöberg – självstående mamma och rullstolsanvändare 

”Jag vill visa omgivningen att ett bra föräldraskap inte sitter i benen.”

Charlotte Sjöberg har en master i biomedicin och är anställd som forsknings- och utvecklingskoordinator på stiftelsen Spinalis. Nu är hon mammaledig och självstående med sina två döttrar Alicia och Juni. I tonåren drabbades Charlotte av anorexi och efter år en lång kamp blev hon frisk. När hon planerade att flytta till USA, för att jobba, råkade hon ut för en fallolycka som gjorde henne förlamad från midjan och ned. Hon träffade senare kärleken i livet, men förlorade honom snart därefter i en tragisk trafikolycka. 

Lyssna när Charlotte gästar Annas podcast I mörkret med: https://www.imorkretmed.se/2018/07/24/8-bonusavsnitt-charlotte-sjoberg-nar-det-som-inte-far-handa-hander/

Lyssna när Charlotte gästar Yasmins podcast Soluret: 

Lär känna oss grundare lite mer 

Podden Bli företagarinna 

”Fjärrkontrollen till TV-apparater var från början ett hjälpmedel. Genom att företag arbetar mer med tillgänglighet kan de också bli mer lönsamma.” 

I podden Bli Företagarinna intervjuar entreprenörerna Sandra Kastås och Ivana von Proschwitz företagarinnor om deras personliga entreprenörsresa, samt deras tankar och bästa tips kring företagande. Här möter de Anna Bergholtz, Unique Powers medgrundare som bland annat berättar om hur företag kan bli mer lönsamma och hållbara genom inkludering och tillgänglighet.

Lyssna på Anna i Bli företagarinna:

Yasmins självbiografi: När livet störtdök 

Svartvit bokomslag. Porträtt på Yasmin. Kort mörkt hår och tatuerade armar. Rubrik Yasmin När livet störtdök.Baksidestext: Yasmin var femton år 1999 och efter sommaren skulle hon äntligen få börja på dansgymnasium. Resten av sitt liv skulle hon ägna åt det hon levde för – dansen. Då störtdök livet.
Yasmin råkade ut för en olycka som bokstavligen slog hennes liv i spillror. Den ljusa framtiden med dansen hade på en sekund förvandlats till en livslång natt. Det fanns ingen bot. Livet hade flytt. Men hon överlevde.
När Yasmin lyckats ta sig igenom den första, nästan obegripligt svåra tiden, kom hon till insikt. Hon måste finna en ny, meningsfull väg genom livet utan dansen.

Här hittar du boken När livet störtdök, som även finns inläst som ljudbok: http://www.adlibris.com/se/bok/yasmin-nar-livet-stortdok-9789186939212