Hur du kan hjälpa personer med autism att hitta vänner

Dela artikeln:

Facebook
LinkedIn
X
Tania Gazi i fotostudio med grå bakgrund. Hon har svart långt hår, glasögon, ler mot kameran och står med händerna mot midjan iklädd en rosa tröja och svart kjol.

Bild: Tania Gazi
Fotograf: Tintin Palmér

Har du ett jobb där du ofta träffar personer med NPF-diagnoser? Personer som kanske känner sig ensamma och har svårt att hitta vänner? Där anhöriga sliter med olika kontakter och du vet inte riktigt hur ni ska göra? Att ha en neuropsykiatrisk diagnos (NPF) kan vara att hjärnan funkar lite annorlunda. Du kan ha svårt att planera och organisera eller känna dig som en urvriden trasa efter arbetsdagen. En NPF-diagnos är osynlig. Autism är en form av NPF-diagnos som många har fördomar om. Du kanske har sett serien “The good doctor” och tror att någon med autism är väldigt smart men inte kan bete sig socialt? Eller inte har någon som helst empati? Men så är det inte. Autism, precis som andra diagnoser, kan se ut på så olika sätt. Och de här fördomarna kan göra det svårt för någon med autism att skaffa vänner. 

Som utbildad socialfärdighetstränare har jag hållit vänskapskurser för personer med autism och andra neurotypiska diagngoser. Jag har sett föräldrar och andra anhöriga kämpa med myndighetskontakter för att de inte vet hur deras barn ska få vänner och behålla dem. Jag har också sett klienter få vänner, bli bra på att hålla i djupare konversationer och inte känna sig ensamma längre. För längtan efter en vän kan vara riktigt tabu. Känner du någon med diagnos som just nu kämpar med att hitta vänner? Då ska du fortsätta läsa!

Rita en vänskapskarta

Ett steg är att hjälpa personen/klienten att rita upp en vänskapskarta och den gör ni tillsammans. Den görs genom att du frågar klienten om hur hens sociala liv tidigare har sett ut. Till exempel, har det funnits en klasskompis från grundskolan som personen umgicks med förr men det rann ut i sanden? Eller finns det en granne? En kollega på den dagliga verksamheten? Hjälps åt att komma på personer som din klient/personen har träffat tidigare och skriv upp namnen på ett papper, gör cirklar runt namnen och kategorisera dem i olika kategorier, såsom, jobb, skola, hobby, osv. Till exempel, så kan ni rita en sol bredvid ett namn som personen/klienten vill träffa. För att göra det så visuellt som möjligt. Det här kan vara en start för att visa för din klient att det finns personer som den kan höra av sig till.

Att ta kontakt

Men ibland räcker det inte. När jag hjälper personer med autism att hitta kompisar, är de vanligaste svårigheterna hur de kan ta kontakt och var de ska göra det. Oftast så har de dåliga erfarenheter i bagaget, de kanske har blivit avvisade i kompisgäng eller blivit missförstådda. Eller så har deras diagnos fått dem att känna sig konstiga eller annorlunda. Att hitta skillnad mellan sig själv och andra, kan skapa avstånd istället för närhet i en vänskapsrelation. Och dessa dåliga erfarenheter kan göra att vi inte tror att det är möjligt att hitta fina och sunda vänner. Så kan det vara för din klient eller personen du vill hjälpa. Och då räcker det inte med att visa vart din klient kan hitta nya kompisar. Individen behöver också praktiska färdigheter och stöd för att stärka sin förmåga att tro att den kan nå ut till vänner och att det faktiskt också kan gå bra! Två saker kan hjälpa här:

  1. Underlätta miljön där personen/klienten ska träffa nya kompisar. 
    Hur funkar personen och vart mår den som bäst? Har klienten en diagnos som gör det svårt med stimmiga miljöer? Och gillar lugna naturupplevelser? Eller driftiga entreprenörsevent? Så när din klient eller den du önskar hjälpa ska träffa en ny vän, kan du uppmuntra den till att välja en plats som den mår bra av. Det kan underlätta belastningen och kraven för personen. 
  2. Hjälp till och gör en lista på positiva egenskaper och styrkor hos personen/klienten som gör det så härligt att hänga med hen. För det är så vanligt att mycket fokus kan ligga på det som inte fungerar hos personer med NPF-diagnoser, men vi har flera styrkor och egenskaper som gör oss till fina vänner! Att titta på en sån lista kan stärka känslan av att våga skaffa nya kompisar, framförallt med negativa erfarenheter i bagaget. Ge inte upp, det finns flera sätt för din klient eller den du stöttar att hitta vänner.

Och vet du – du kan bidra till att personen skapar något den länge längtat efter.

Text: Tania gazi.

Tania är journalist och har tidigare jobbat som dejting och vänskapscoach för personer med autism. Hon har också drivit en podd där unga med diagnoser pratade om hur de ville bli bemötta.