Att ta tillvara på allas kompetenser och perspektiv på arbetsmarknaden vet vi är smart. Genom att inkludera mångfalden kan vi få vinster som ökad hållbarhet, affärsnytta och bättre innovationer. Ändå är det bara 52% av personer med funktionsnedsättning som har jobb jämfört med 81% bland övriga befolkningen. Samtidigt råder det kompetensbrist på arbetsmarknaden. Hur löser vi det? Hur gör vi för att ta tillvara på kompetenser och perspektiv hos personer med funktionsnedsättning?
I detta kostnadsfria digitala samtal fokuserar vi på möjligheter och lösningar. Vår panel med egna erfarenheter av olika funktionsnedsättningar delar med sig av sina personliga erfarenheter och tips från arbetslivet. Ett samtal som främst riktar sig till dig som arbetsgivare och rekryterare som har hajat vinsterna med funktionsmångfald, men är osäker på hur du ska göra för att inkludera personer med normbrytande funktionalitet.
Möt vår panel
Martin Klevelid
21 år och jobbar som reporter på SVT:s lokala nyheter i Östergötland.
Martin har en synnedsättning som gör att han endast ser 20 procent på ena ögat. På gymnasiet startade han företag som filmare. Nu är han anställd och gick direkt från journalistexamen till jobbet som Tv-reporter.
Sofia Dettmann
49 år och arbetar som biträdande verksamhetschef på en närsjukvårdsklinik i Region Västmanland.
Sofia blev färdig läkare år 2000 och har specialiserat sig i internmedicin, lungmedicin och palliativ medicin. När hon arbetar kliniskt nuförtiden är det inom palliativ medicin, där hon också har flera regionala och nationella uppdrag. Sofia föddes med en tumör i korsryggen. Den opererades bort kort efter födseln, men orsakade förlamning i båda benen och gör att hon använder rullstol.
Therese Wappsell
31 år och Arbetar som projektledare för Allmänna arvsfondens projekt Relationer som funkar, och som Arbetshandledare inom Daglig Verksamhet.
Therese kallar sig ”funkisaktivist” och brinner för frågor om mänskliga rättigheter. Hon har lindrig intellektuell funktionsnedsättning och har gått från daglig verksamhet till lönebidragsanställning. Hon är också ledamot i Rådet för de mänskliga rättigheterna som stöttar Institutet för mänskliga rättigheter.
Tidpunkt och anmälan
Du deltar genom att anmäla dig, och får då en länk till zoom. Du behöver inte ha din video på utan kan i lugn och ro ta del av samtalet var än du befinner dig. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor i chatten.
När: 22 mars 2024, kl 8:30-9:15.
Var: På Zoom. Möteslänk skickas ut senast dagen före. Vi öppnar mötesrummet kl. 8:25.
Tillgänglighet: Samtalet kommer att textas i samarbete med företaget Svensk Skrivtolkning.
Anmälan: Anmäl dig genom att fylla i vårt formulär här
Obs! Antalet deltagare är begränsat och först till kvarn gäller. Vi vill ha din anmälan senast 21 mars kl. 12.
Har du några frågor kan du mejla oss på: [email protected]
Varmt välkommen!