Att skriva som blind

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Sofia Thoresdotter bokomslag för All inclusive. En tecknad bild med gul katt som hoppar gungbräda med ett annat gråfärgat djur med svans som sitter på andra sidan brädan. I bakgrunden en rutschkana mot gråspräcklig himmel. Illustrationer av Anna Niklasson.

Möt författarna Anna Bergholtz och Sofia Thoresdotter. Båda lever utan syn och älskar att skriva. Här berättar de om sina erfarenheter av att skriva som blind och om författarskapet. Vi hoppas att alla som skriver ska inspireras och få med sig tips. Särskilt vill vi peppa dig som har synnedsättning och författardrömmar.

Intervjun är gjord av Synskadades Riksförbunds kulturprojekt Skapa Loss, vars mål är att skapa fler forum för kulturutövande för personer med synnedsättning.

Skrivandet en räddning och en säkerhetsventil

Anna Bergholtz gör den uppmärksammade podden I mörkret med, där hon möter kända och mindre kända personer på den mörklagda restaurangen svartklubben i Stockholm. 2012 debuterade Anna med barnboken Trubbel och i skrivande stund arbetar hon med sin tredje bok för barn och unga.

Ansiktsbild på Anna. Hon har blont långt hår, vit skjorta och ler in i kameran med n ljusgrå bakgrund.

Bild: Anna Bergholtz

Kan du berätta lite mer om ditt skrivande och hur ditt intresse startade?

– Jag har alltid varit en person som älskat berättelser. Jag låg mycket på sjukhus som barn och då var det en räddning att mamma läste böcker för mig och senare att jag själv läste böcker och började författa egna berättelser. Det var det bästa jag visste i skolan, att skriva och få ge sig hän åt en annan värld. Jag skulle aldrig klara mig utan det.

Sofia Thoresdotter frilansar som musikterapeut, psykodramaterapeut, föreläsare och trubadur. Sofia har givit ut två böcker och medverkat i flera antologier och har en konstnärlig kandidatexamen i kreativt skrivande.

Sofia Thoresdotter ansiktsbild. Hon ser allvarlig ut och tittar åt vänster i bild. Hon har brunrött hår och ett svart linne. Bakgrunden är flerfärgad vit, grå och mörkgrå.

Bild: Sofia Thoresdotter

Tycker du att din synnedsättning har påverkat ditt skrivande?