Kollegor står på en arbetsplats och pratat med varandra. I bakgrunden syns bokhyllor i en ljus miljö.

Utbildning. Ta tillvara på allas kompetenser! Fokus på IF och NPF

Idag är många människor inte en del av arbetsmarknaden, samtidigt som det råder kompetensbrist i många yrken. Det gör det tydligt att vi behöver bli bättre på att ta tillvara på allas kompetenser. Vi behöver tänka om! Vi behöver förstå styrkorna hos människor som inte är en del av arbetsmarknaden och se vilka förutsättningar som behövs för att styrkorna kan komma fram. Många av människorna som inte är en del av arbetsmarknaden har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF)eller en intellektuell funktionsnedsättning (IF)och den här utbildningen fokuserar på dessa.

Upplägg

Utbildningen anpassas efter kundens behov. Föreläsning varvas med reflektionsfrågor och eventuellt workshop. Exempel på innehåll:

  • Intellektuell funktionsnedsättning och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar utifrån ett biopsykosocialt perspektiv.
  • Tankesätt, verktyg och metoder för att arbeta utifrån ett salutogent och styrkebaserat perspektiv tillsammans med människor med IF och/eller NPF.

Målgrupp

Utbildningar riktar sig till yrkesverksamma som arbetar med människor med IF (intellektuell funktionsnedsättning) och/ eller NPF och arbetsmarknaden, både på individ- och strukturnivå, till exempel inom HR, Arbetsförmedlingen, som jobbcoach eller inom arbetslivsinriktad rehabilitering.

Om utbildaren Aline Groh

Aline Groh sitter rakt mot kameran mot en vit bakgrund. Hon ler och har mörka glasögon, långt blont hår, röd långärmad tröja under ett silverhalsband och mörka byxor. I handen håller hon i en gulbrund kaffekopp.

Aline Groh är utbildare om funktionsnedsättningar, tillgänglighet och delaktighet. Hon har en kandidatexamen i sociologi och funktionshinderstudier samt en masterexamen i intersektionell genusvetenskap. Hon är även anhörig till en person med intellektuell funktionsnedsättning och är styrelseledamot i FUB Uppsala/Knivsta. Aline har arbetat i tretton år med människor med funktionsnedsättning i alla åldrar, till exempel som stödassistent, aktivitetsledare och handledare för grupper eller individer. Dessutom har Aline erfarenhet som projektledare i Arvsfondenprojektet “Relationer som funkar” som leder en tankesmedja med 400 människor med intellektuell funktionsnedsättning och autism och bidrar till bättre förutsättningar för nära relationer.

Sagt om Aline som utbildare

 
”Jättebra att stora, svåra frågor landar i konkreta tips som är bra för alla och gör att det känns mindre läskigt och svårt. Bra med exempel från verkligheten.”

“Det var väldigt tydligt och anpassat till gruppens syfte, samt fängslande presentationsteknik.”

“Superkompetent och medmänsklig föreläsare.”

Vill du veta mer?

Låter detta som något som skulle passa dig eller ditt företag?

Har du frågor och vill bolla upplägg?