Person i rullstol sitter i ett rum och har en dator i knäet. I bakgrunden syns vacker inredning och långa gardiner.

Utbildning. Tillgängliga bostäder och lokaler - Att utforma utifrån ett universellt synsätt

Utbildning om att utforma utifrån ett inkluderande och universellt synsätt, som skräddarsys efter kundens verksamhet. Hur behöver ett tillgängligt boende se ut? Eller lokalen där vi arbetar? Vilka faktorer påverkar fastighetsägaren och arbetsgivaren? Hur behöver vi tänka och agera för att alla ska kunna ta sig till en fysisk plats, komma in där och ta sig runt?

Som deltagare får du konkret kunskap. Du får se bilder som visar sambandet mellan behov/begränsningar och lagstiftningens krav och anvisningar. Vi går igenom bra och dåliga exempel med förklaringar till för- och nackdelar i respektive utformning. Alla exempel är direkt länkade till funktionskrav och anvisningar i lagar, föreskrifter och standarder.

Upplägg

Observera att utbildningen alltid anpassas efter den verksamhet det handlar om. Utbildningen kan exempelvis innehålla:

  • Grundläggande om funktionsnedsättning – funktionshinder.
  • Kort genomgång av de förutsättningar hos personer med funktionsnedsättningar som är relevanta för utformningen av bygglagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet.
  • Krav på tillgänglighet i lokaler, lagstiftningens funktionskrav och hur de praktiska lösningarna kan se ut.
  • Krav på tillgänglighet i bostäder. Lagstiftningens funktionskrav, bakgrund till bostadsstandarden utifrån behovet att skapa långsiktiga, hållbara och kostnadseffektiva utformningar som gynnar både boende, fastighetsägare och förvaltare.
  • Tillgänglighet till entréer och på tomter för besökare och boende med olika behov och begränsningar.
  • Vad hjälper många och vad bör vi undvika.
  • Om kedjesyn för att analysera tillgänglighet och användbarhet.

Målgrupp

För dig som arbetar med att skapa eller förbättra tillgängligheten till/i bostäder, offentliga lokaler och arbetsplatser. Det kan handla om både utomhus och inomhusmiljö.

Flertalet som gått utbildningen kommer från fastighet och bostadsbranschen.

Maria Wemme är utbildare

Porträtt Maria Wemme. Hon har grått axellångt hår och blickar ut åt sidan iklädd en svart tröja. I bakgrunden syns grönska.

Utbildaren Maria Wemme är tillgänglighetskonsult och certifierad sakkunnig i tillgänglighet enligt Boverkets certifieringsregler, TIL 2. Hon har mångårig erfarenhet som föreläsare och utbildare bredvid arbetet som sakkunnig i byggprocessen. Hon har bland annat arbetat i byggprojekteringsföretag och i flera kommuner som tillgänglighetsrådgivare. Sedan 2016 sitter hon med i SIS tekniska kommitté som har arbetat med revidering av bostadsstandarden, och arbetar nu med att ta fram en standard för säkerhet i trappor, ramper och på balkonger. Genom åren har Maria även arbetat med forskning kring synskadades förflyttning utomhus på uppdrag av Vägverket (nuvarande Trafikverket).

Hon har också egen erfarenhet av synnedsättning sedan barndomen.

Sagt om utbildningen

Citat Deltagare från Svenska bostäder:

”En mycket uppskattads föreläsning”.

”Fungerade som en ögonöppnare för mig”.

”jag kommer se på våra hyresgäster med andra ögon nu”.

”en bra mix av teori och praktiska exempel”.

”bra och viktigt för oss i bostadsbranschen”.

”en insiktsutbildning som alla borde få tillgång till”.

Vill du veta mer?

Låter detta som något som skulle passa dig eller ditt företag?

Har du frågor och vill bolla upplägg?