En föreläsningssal med åhörare. Anna står längst fram vid ett talarbord klädd i vit skjorta under grå väst. På scen finns även en man och en kvinna. Bakom syns en projektorbild med texten Blind i rätt tid ovanför logotypen för Unique Power.

Föreläsning. Inkludering – ett roligt måste!

En förutsättning för att ta tillvara på den mångfald som finns är inkludering. Inkludering kan resultera i vinster som hållbarhet, ökad lönsamhet och bättre innovationer. Mångfald handlar också om personer med funktionsnedsättning. Men hur gör vi för att lyckas inkludera alla, oavsett funktionsförmåga?

Hur möter vi kunder, medborgare, patienter och medmänniskor på bästa sätt? Hur tillvaratar vi allas kompetens på en Arbetsplats? Hur skapar vi en organisation där alla vågar vara sig själva? Hur säkerställer vi att ingen utestängs i kommunen, i skolan, på fritiden eller i demokratiska processer?

I denna föreläsning presenteras en modell för inkludering som bland annat lyfter normmedvetenhet, kommunikation och universell utformning .

Som deltagare får du allt från aha-upplevelser och kunskap om vad en funktionsnedsättning kan innebära, hur lagen ser ut, vilka vinsterna är med inkludering till konkreta verktyg för hur du ska gå tillväga för att inkludera personer med funktionsnedsättning.

Och självklart kommer du att lämna föreläsningen mer taggad att arbeta med inkludering

Och med övertygelsen om att inkludering är ett roligt måste.

Upplägg

Föreläsningen varvar fakta med historier ur vardagen med funktionsnedsättning, inspiration och konkreta verktyg för ökad inkludering.

Har du önskemål om att skräddarsy någon del utifrån din verksamhet går det att lösa, och föreläsningen kan kombineras med praktiska övningar. Ett tips kan vara att kombinera denna föreläsning med att testa hur det är att ha olika funktionsnedsättningar som ges i vår insiktsutbildning Länka till funktionsnedsättning – ett annat sätt att funka

Exempel på innehåll:

  • Vad är en funktionsnedsättning?
  • Hur kan vardagen se ut med skola, jobb och fritid?
  • Funktionalitetsnormen, ord och begrepp.
  • Lagstiftning för tillgänglighet och inkludering.
  • Vinster och utmaningar med tillgänglighet och inkludering.
  • Modellen för inkludering.

Målgrupp

Inkludering – ett roligt måste är en bra inspiration i uppstarten eller under pågående arbete med mångfald och inkludering. Föreläsningen anpassas utifrån dig som kund och beroende på om verksamheten handlar om ett företag, en kommun, region, myndighet eller förening.

Anna Bergholtz är föreläsare

Anna Bergholtz föreläser vid ett podium på scen framför en projektorduk. Hon har headset på sig, långt blont hår och intill henne ligger hennes ledarhund, en ljus labrador.

Anna Bergholtz är grundare till Unique Power och en prisad entreprenör och journalist, med egen erfarenhet av funktionsnedsättning. Hon har mångårig erfarenhet av att arbeta med inkludering och funktionsnedsättning som journalist, föreläsare och moderator. Bland annat har hon varit programledare för Funk i P1, gjort flera radiodokumentärer och driver den uppmärksammade podden I mörkret med.

Anna fick barnreumatism som 3-åring och förlorade synen i vuxen ålder. Hon menar att blindheten är ett annat sätt att se och det är just dessa unika perspektiv vi behöver ta vara på för att lyckas med inkludering. Vi måste bryta normerna för att bredda dem, brukar hon säga vilket hon bokstavligen själv åstadkom när hon 2006 blev känd som Sveriges och troligen världens första blinda filmrecensent.

Sagt om föreläsningen

“Tack snälla för en fantastisk föreläsning som jag inte kommer att glömma i första taget. Inspirerande, förmedlade kunskap och erfarenhet på ett positivt sätt”

“Vill bara tacka för en jättefin föreläsning! Så intressant och viktigt.”

”Anna skräddarsydde sin föreläsning “Inkludering – ett roligt måste!” efter våra behov och önskemål. Anna gick igenom personliga berättelser, lyfte vikten av att identifiera, inventera och åtgärda hinder i vår omgivning samt tipsade om en modell för vidare arbete inom ämnet. Föreläsningen bidrog till att öka medvetenheten om människors olika förutsättningar och hur staden kan arbeta med att stärka ett funktionsrätts- och tillgänglighetsperspektiv i all kommunal verksamhet som bedrivs. Anna förmedlade kunskap och erfarenhet på ett positivt sätt och lämnade deltagarna både berörda och inspirerade.”
Rebecka Sundström, Lidingö stad

Vill du veta mer?

Låter detta som något som skulle passa dig eller ditt företag?

Har du frågor och vill bolla upplägg?