Det finns flera saker du kan göra för att öka den digitala tillgängligheten. Här är några enkla tips.
En alt-text är en kort text som beskriver bilder och grafik i sitt sammanhang för den som inte har möjlighet att se bilden. Se till att alla bilder har beskrivande alt-text så att personer med synnedsättning kan förstå innehållet. När man använder skärmläsare får man alt-texten uppläst för sig.
Använd enkelt och lättläst språk för att göra informationen tillgänglig för personer med kognitiva funktionsnedsättningar eller språkliga utmaningar. Ett enkelt språk gör det dessutom lättare för alla att ta del av informationen.
Struktur på en webbplats är viktigt för att hjälpmedel ska kunna få informationen i rätt ordning och indelad på rätt sätt. Rubrikstrukturen förmedlar åt en skärmläsaranvändare vad som hör till vad i en hierarkisk ordning. Bra tips är därför att använda tydliga rubriker (H1, H2, H3) och logisk layout för att göra det lätt för alla att navigera och förstå innehållet.
God kontrast på text mot bakgrund samt meningsbärande objekt, som exempelvis diagram och formulärfält, är viktigt för att alla användare ska kunna ta del av all information. För att testa färger och olika färgkombinationer sök på “Colour Contrast Checker”.
Se till att din webbplats är responsiv och fungerar bra på olika enheter och skärmstorlekar, inklusive mobiltelefoner och läsplattor.
Om du har formulär på din webbplats se till så att det finns tydlig felhantering. Felhanteringen ska hjälpa användaren att förstå vart det blivit fel och hur man bäst kan åtgärda problemet.
Har du frågor och vill få mer kunskap kan du alltid kontakta Unique Power:
E-post: [email protected]