Yasmin och Anna i fotostudio med grå bakgrund. Anna står till höger med självsäker blick. Hon har mörk väst, ljus skjorta, slips och mörka byxor samt långt ljust hår. Yasmin sitter intill i sin rullstol med lutat huvud och tittar mot kameran med självsäker blick iklädd mörk kavaj, slips, ljus skjorta och mörka jeans.

Grundarna

Vi, Anna Bergholtz och Yasmin Nilson brinner för mångfald och inkludering. Båda har erfarenhet av funktionsnedsättning. Anna är blind och har reumatism. Yasmin använder rullstol då hon är förlamad efter en ryggmärgskada. Vi lärde känna varandra när Anna intervjuades av Yasmin i podden Timglaset. Det sa ”klick” som vänner. Sedan dess har vi haft otaliga samtal om synen på funktionsvariation och situationen för personer med normbrytande funktionalitet. 

Historia

Vi tycker att det är en stor förlust att så många med funktionsnedsättning exkluderas, att kompetens och perspektiv inte tas tillvara på och att så få syns och hörs i det offentliga rummet. Som en följd av hur det är mår många dåligt och allt det här är långtifrån hållbart.

När vi lärde känna varandra hade Anna länge haft en önskan om att skapa något större. Där man med gemensamma krafter kan bidra till ett mer inkluderande, hållbart och lönsamt samhälle. Ett samhälle som ser på funktionsnedsättning som en styrka. Hon presenterade sina tankar för Yasmin som sa ”vi kör” – på den vägen är det.

Anna Bergholtz

Utbildning: Socialpedagog, journalist och diplomerad coach.

Gör: Öppnar ögon och breddar normer som entreprenör, journalist, föreläsare, moderator och barnboksförfattare.

Bakgrund: Entreprenör sedan år 2004 med en gedigen karriär inom media och talarbranschen. Känd som Sveriges första blinda filmrecensent. Arbetat med SVT:s prisbelönta CP-magasinet. Driver podden I mörkret med – världens första podd i totalt mörker.

Utmärkelser: Belönats med Lions livskvalitetspris, och Inklusionspriset – för sin förmåga att inkludera personer med funktionsnedsättning i samhället. Nominerad som svensk hjälte i kategorin förebilder, av Aftonbladet.

Webb: www.annabergholtz.se

Podcast: www.imorkretmed.se

Svartvit porträttbild av Anna Bergholtz. Hon har långt blont hår och ler. Hon har på sig vit skjorta, svart slips och väst.

Yasmin Nilson

Utbildning: Journalist, webbdesign och arbetsledare.

Gör: Med känsla för att beröra och se människan. Hon är entreprenör, journalist, föreläsare och författare.

Bakgrund: Känd från Arbetsförmedlingens film och kampanj Gör plats. Har elva års erfarenhet som webbredaktör på Stiftelsen Spinalis. Utkom år 2012 med sin självbiografi – När livet störtdök, även översatt till engelska. Tillsammans med Max Arehn drev hon tidigare den prisbelönta podden Timglaset, där förebilder med funktionsnedsättning intervjuades. Hon driver numera podden Soluret, där hon möter människor från alla samhällsskikt.

Utmärkelser: STIL-priset Hjärter Ess för Timglaset pod, för att podden lyfte förebilder med funktionsnedsättningar.

Webb: www.yasminnilson.se

Podcast: www.soluretpod.se

Svartvit porträtt av Yasmin Nilson som tittar mot kameran. Hon sitter i rullstol och håller händerna på höfterna. Hon har på sig skjorta, svart skinnjacka och jeans.